Naisiin kohdistuvalle väkivallalle vaaditaan loppua – Amnestylta suora kehoitus jokaiselle: "Voi aktiivisesti pohtia, olenko osa ongelmaa"

7:00img
Katso videolta lisää tietoa naisiin kohdistuvasta väkivallasta. – Jokainen voi aktiivisesti pohtia sitä, että tunnustanko ilmiön todellisuuden ja olenko itse osa tätä ongelmaa, sanoo Amnestyn Pia Puu Oksanen.
Julkaistu 19.03.2021 17:13

MTV UUTISET – EMMA KILPINEN

Naiset eivät vieläkään saa yhteiskunnalta tarpeeksi tukea tai ymmärrystä, sanoo Amnestyn asiantuntija Pia Puu Oksanen. Tilanteeseen vaaditaankin pysyvää muutosta.  

Tänään on Minna Canthin päivä. Canth on ainoa nainen, jolla on oma liputuspäivänsä ja hänet tunnetaan naisten oikeuksien edistäjänä. Naisiin kohdistuva väkivalta on ollut suurena puheenaiheena viime aikoina.  

– Toivon, että keskustelu herättää toimintaa ja että asialle tehdään jotain, kertoo Amnestyn asiantuntija Pia Puu Oksanen.  

Koronatilanne on lisännyt naisiin kohdistuvan väkivallan tekoja ja Sarah Everadin tapaus on tuonut esille naisten kokemaa pelkoa hyökkäyksen kohteeksi joutumisesta kotimatkalla. Suomessa pelottavin paikka naiselle on koti. 

– Naiset pelkäävät eniten omissa kodeissaan, Oksanen kertoo.  

Vaikka monia naisiin kohdistuvia väkivallan tapauksia tuodaan esille, ei väkivallan tekoja aina haluta myöntää tapahtuvaksi. 

– Jotkut haluavat kiistää naisiin kohdistuvan väkivallan, vaikka kaikki tahot, jotka ovat tekemisessä naisiin kohdistuvan väkivallan kanssa voivat todistaa ilmiön todeksi. 

Oksanen toivoo, että yhteiskunnassa ilmiö ymmärrettäisiin ja että se otettaisiin paremmin huomioon: 

– Tarvitsemme ihmisoikeuskasvatusta sekä lainsäädännön, joka tunnustaa naisiin kohdistuvan väkivallan.  

Oksanen kertoo, että jokainen voi myös yksilötasolla tehdä asian eteen jotain:

– Jokainen voi aktiivisesti pohtia sitä, että tunnustanko ilmiön todellisuuden ja olenko itse osa tätä ongelmaa. Miehet voivat antaa tilaa ja kunnioittaa kaikkien naisten ja feminiinien itsemääräämisoikeutta. 

Katso jutun alusta video, jossa kerrotaan lisää naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Tuoreimmat aiheesta

Väkivalta