Uber-kuljettajina työskentelevät ajavat naiset tienaavat mieskuskeja vähemmän, paljastaa Yhdysvalloissa tehty tuore tutkimus. Uber kommentoi, ettei yhtiö syrji naisia. Sen mukaan syynä palkkaeroihin ovat kuljettajien kokemus, ajonopeus ja kohteiden valinta.
Uberia ajavien naisten tuntipalkka on arviolta 7 prosenttia pienempi kuin mieskuskien, kertoo tuore tutkimus. Tutkimuksen mukaan yksi syy naisten pienemmille tienesteille on se, että he ajavat hitaammin.
Huomasitko tämän?
Uber hävisi oikeustaistelun: Kuljettajat ovat työntekijöitä, joilla on oikeus minimipalkkaan
Uber teki tutkimuksen yhdessä Chicagon ja Stanfordin yliopistojen kanssa. Tutkijat kävivät läpi 1,8 miljoonan Uber-kuskin palkkatiedot. Noin 27 prosenttia kuskeista oli naisia.
The Driven mukaan Uberia on kritisoitu yritykseksi, joka hyväksyy naisiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän.
Eroja nopeudessa, kohteissa ja ajotunneissa
Tutkimuksessa kävi ilmi, että mieskuskit ajoivat naisia useammin alueilla, joilla asui varakkaita ihmisiä. He myös ottivat asiakkaita kohteista, joihin piti ajaa kauemmin. Miehet näyttivät ajavan kovempaa kuin naiset.
Tutkimuksessa selvisi, että naiset näyttivät lopettavan työt miehiä herkemmin. Kauemmin firman palveluksessa olleet kuskit saivat yleensä enemmän palkkaa.
Uber kommentoi tutkimusta blogipäivityksessä. Yhtiön mukaan selvityksessä ei käynyt ilmi todisteita sille, että sovellus tai kuljettavat edistäisivät palkkaeroja. Uberin mukaan kokemus, ajonopeus ja kohteiden valinta saavat aikaan tuloerot.
Yhtiön mukaan sukupuoli, kansallisuus tai seksuaalisuus ei ole koskaan ole vaikuttanut palkan suuruuteen. Firma kuitenkin myöntää, että palkkakuilun olemassaolo on ongelma, eikä sitä ole helppo kuroa umpeen.
Tutkimuksen mukaan mieskuskit ajoivat vaihtelevamman pituisia reittejä.Shutterstock
Taustalla yhteiskunnalliset asenteet
Yksi tutkimuksen tekijöistä, Stanfordin yliopiston professori Rebecca Diamond totesi Freakonomics-lehden haastattelussa, että palkkaeroista tuskin päästään eroon noin vain. Se voisi hänen mielestään onnistua vain siten, että naiset ja miehet muuttaisivat toimintatapojaan muuallakin kuin työelämässä.
Tutkimusta johtanut Uberin pääekonomisti ja Chicagon yliopiston professori John List on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa naiset eivät pysty työskentelemään yhtä monta tuntia päivässä kuin miehet esimerkiksi sen takia, että heidän pitää hakea lapset koulusta.
Uberin yhteiskuntasuhteista vastaava päällikkö Jonathan Hall totesi kuitenkin, että esimerkiksi naisten peruspalkan nostaminen seitsemällä prosentilla olisi syrjintää. Hänen mukaansa yksinkertaiset ratkaisut eivät aina toimi. List toivoi, että palkkakuilua tutkittaisiin enemmän yliopistojen ja yritysten välisenä yhteistyönä.
Lähde: The Drive, Medium.com, Stanford.edu
* * *
Näin toimii mobiiliajokortti
2:45