MTV sai ennusteet, toinen korona-aalto vyöryy Suomeen – näin eri rajoitustoimet vaikuttavat taudin etenemiseen: "Kaikki skenaariot ennustavat sitä, että jotakin on pakko tehdä"

Muun muassa joukkoliikenteeseen kohdennetun maskisuosituksen arvioidaan vähentävän maansisäistä korona-tartuntojen jatkoleviämistä noin 20-25 prosentilla, lasketaan Vantaan sosiaali- ja terveystoimessa. Siitä huolimatta tulevan syksyn tartunta-arvioiden tekijät odottavat Suomen toisesta korona-aallosta kevään kaltaista. 

Laskelmien ääripäistä voi sanoa, että edessä voi olla hyvin vähän tartuntoja tai sitten jopa yli 10 000:n viikkotartuntatahti. 

Vantaan kaupunki vastaa Helsinki-Vantaan koronaan liittyvästä viranomaistyöstä. Kaupungin sote-johdossa valmistui laskelma Suomen syksyn kolmesta eri skenaariosta.

– Nämä skenaariot käytännössä kaikki ennustavat sitä, että jotakin on pakko tehdä, toteaa tiedolla johtamisen erityisasiantuntija Kimi Korvanen

Kolme ennustetta Suomen syksystä

Kaikki kolme skenaariota lähtee siitä, että vaikka eri skenaariovaihtoehtojen tartuttavuusluvut liikkuvat noin 1,1:n ja 1,3:n välillä, arvioitu kehitys vaihtelee suuresti. Keskeinen tulos on se, että tekee niin tai näin, toinen aalto tulee. 

– Melkein voi sanoa, että kun Suomi ei ole tässä yksin, niin tukahduttaminen käytännössä johtaa aina siihen toiseen aaltoon, kun rajoituksia puretaan.

– Niin kauan kuin maailma ei ole pelkästään Suomi, niin tukahduttaminen ei lopullisesti estä mitään, kun suomalaiset saa matkustaa kuitenkin ja tänne tullaan riskimaistakin. 

Ensimmäinen, punainen skenaario, sisältää maskisuosituksen ja yllä olevassa kuvassa näkyviä rajoituksia. Kohdennettu maskisuositus yhdessä kuvan rajoitusten kanssa johtaisi laskelman mukaan kevättä huomattavasti matalampaan tartuntatilanteeseen.

Laskelman tekijät eivät kuitenkaan usko, että tämä maltillisin skenaario toteutuisi, sillä laskelmatyön aikana ei ollut vielä tietoa näin suurista määristä, joita ulkomailta todellisuudessa voi jopa kerralla tulla ja siksi asiantuntija-arvio on, että maskisuositus ei riitä saavuttamaan maltillisinta etenemistä.

Asiantuntijan mukaan alla olevan jyrkimmän, jopa yli 10 000:n viikkotartuntaan kohoavan keltaisen arvion tiellä Suomi oli tämän viikon alkuun saakka, mutta mahdollisen matkustajien pakkotestaamisten ja karenssimääräysten ennakoidaan muuttavan kurssia.

Näiden kahden vaihtoehdon väliin osuvaa sinistä arviota pidetään tekijöiden piirissä todennäköisimpänä. Ero maltilliseen punaiseen arvioon on se, että sininen arvio ei sisällä maskisuositusta. 

– Tässä kakkosskenaariossa [sininen] on arvioitu marraskuun loppuun noin 5000 tartuntaa viikossa ja siinä on mukana ne jotka testataan ja joita ei testata, Korvanen kommentoi. 

– Nythän ulkomaan matkailuun on tehty kohtuullisen kovia päätöksiä. Seuraavaksi, jos saadaan pakkotestauksia ja pakkokaranteeneja, niin sillä on varmasti vaikutusta. 

"Uudellamaalla ollaan jo siinä pisteessä, että oltaisiin matkustuskieltomaassa"

Vantaalla arvioidaan että muun muassa joukkoliikenteeseen kohdennettu maskisuositus estäisi tartuntojen jatkoleviämistä viidenneksellä tai neljänneksellä. 

– Uudellamaalla ollaan jo siinä pisteessä, että oltaisiin matkustuskieltomaassa. Että jos välttämään pystymme pahimpia paikkoja, missä niitä tautileviämistä tulee, eli sisätiloissa ja joukkoliikenteessä, niin kyllä se vaikutus on suuri, Korvanen toteaa. 

Korvanen muistuttaa tasapainosta.

– Loppujen lopuksi se on se balanssi, että kuinka paljon rajoituksia kannattaa pitää, että kuitenkin pystytään elämään eteenpäin mahdollisimman normaalisti. 

Lue myös:

    Uusimmat