Näissä paikoissa koetaan eniten häiriötä ja turvattomuutta Helsingissä – yhdeksän asuinaluetta tarkastelussa: "Turpaan tulee joskus ihan ilman syytä"

Kamppi LKK
Ostoskeskuksen tai aseman olemassaolo ei tarkoita niille keskittyvän automaattisesti ongelmia.Lehtikuva
Julkaistu 18.09.2019 18:16

Meeri Männikkö

meeri.mannikko@mtv.fi

Helsinkiläiset kokevat eniten turvattomuutta ostoskeskusten sekä juna- ja metroasemien ympäristöissä. Helsinkiläiset vastasivat karttakyselyyn omien kokemustensa pohjalta.

Erityisesti lähiörakentamisen ajan ostoskeskukset ja raideliikenteen asemat nousivat esille häiriöiden kokemusten paikkoina. Turvattomuutta koettiin myös alikulkutunneleissa, puistoissa sekä muissa päihtyneitä keräävissä paikoissa.

– Ostoskeskuksen tai aseman olemassaolo ei kuitenkaan tarkoita niille keskittyvän automaattisesti ongelmia. Alueen palvelurakenteella, väestön sosioekonomisella rakenteella tai vain sattumalla voi olla yllättävän suuri merkitys yksittäisten paikkojen kehittymisessä turvattoman tuntuisiksi, toteaa tutkija Jenni Väliniemi-Laurson.

"En uskalla kävellä keskuksen läpi, vaan kierrän sen ympäri"

Tarkastelun kohteena olivat Pihlajamäki, Pitäjänmäki, Kulosaari, Jakomäki, Kamppi/Taka-Töölö, Vanhakaupunki, Pakila, Kontula ja Myllypuro.

Suhteellisesti eniten turvattomuus- ja häiriövastauksia annettiin Jakomäen, Pihlajamäen ja Mellunkylän kyselyissä. Rauhattomuudesta ja meluisuudesta eniten mainittiin Kampinmalmissa ja vähiten Kulosaaressa.

Vähiten turvattomuutta ja häiriöitä kartalle merkittiin Vanhankaupungin alueen, Pakilan ja Tuomarinkylän sekä Kulosaaren kyselyissä.

– Paikassa on aivan liikaa baareja ja juottoloita. Joka ikinen päivä humalaisia tai jotain huumehörhöjä hortoilee alueella. Iltaisin todella turvaton tunne kävellä metrosta kotiin. Iltaisin en uskalla kävellä keskuksen läpi, vaan kierrän sen ympäri. Olen myös kuullut ystäviltä juttuja, että turpaan tulee joskus ihan ilman syytä, kertoo Mellunkylän tutkimusvastaaja.

Tutkimusalueilla turvattomaksi koettuja paikkoja olivat muun muassa Kontulan ostoskeskus, Pitäjänmäen juna-asema, Kulosaaren alikulkutunneli ja Ruoholahden metroaseman läheiset baarit.

– Tämä puisto on leikkipuisto, mutta ainoat ”leikkijät” ovat viereisestä kapakasta ulosheitetyt humalaiset ja teini-ikäiset, jotka tulevat mielellään puistoon kaljoittelemaan, luonnehti Pitäjämäen tutkimusvastaava.

"Olisi kiva, jos lapset voisivat kulkea kouluun näkemättä kaikkea tätä"

Turvattomaksi koettiin myös Pihlajamäen ostoskeskus, Kolkkapojanpuisto Pitäjänmäellä, Hietaniemenkadun tuetun asumisen palveluyksiköt ja Jakomäen ostoskeskus.

– Epämiellyttävä lasten kanssa kulkea. Voisiko kaupunkisuunnittelussa vaikuttaa anniskeluravintoloiden sijaintiin. Olisi kiva, jos lapset voisivat kulkea kouluun näkemättä kaikkea tätä, mitä ravintoloista kadulle tulee nähtäville, toteaa Jakomäen tutkimusvastaava.

Tiedot käyvät ilmi kaupunkitutkimustiedon tuoreesta julkaisusta, jossa tarkasteltiin yhdeksää eri asuinaluetta.

Turvattomuuden kokemuksia ja sosiaalisia häiriöitä kartoitettiin perustuen asukkaiden omiin, vuosina 2010–2017 kerättyihin havaintoihin. 

Uutisen kuvitusta korjattu kello 20.17, sillä Kalliota ei mainita jutussa.

Tuoreimmat aiheesta

Helsinki