Kun kotona harmittaa – näin suomalainen ei halua asua

Asukasbarometri kertoo korona-ajan heikentämistä terveyspalveluista ja turvattomuuden tunteesta iltaisin. Suurin osa suomalaisista kuitenkin viihtyy asuinalueellaan.

Kaupunkialueiden asumisviihtyisyyttä on tutkittu nyt viidennen kerran. Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen tekemästä kyselytutkimuksesta selviää, että asukkaat ovat yleisesti ottaen tyytyväisiä asumisympäristöönsä. Tärkeimmät asukkaiden viihtyvyystekijät ovat luonnonympäristö, keskeinen sijainti ja rauhallisuus. 

Mutta moni asia myös heikentää kotien viihtyisyyttä.

Viihtyvyyttä alentavat melu ja ilmansaasteet, pysäköintipaikkojen puute sekä palvelujen puute. Suomalaisia närästävät myös asukkaiden kokoontumis- ja yhteistilojen puute, huonot joukkoliikennepalvelut ja ruma arkkitehtuuri.  

Korona-ajan vaikutukset heijastuvat nekin tuloksiin: terveyspalveluiden heikko saavutettavuus harmittaa. 

– Hoitajapulan ja pitkien hoitojonojen vuoksi terveyspalveluita on voitu siirtää kauemmaksi suurempiin yksiköihin, sanoo  Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Anna Strandell MTV Uutisille.

Rakennustyömaat harmittavat

Kaupungit ovat tiivistyneet, mikä ei miellytä kaikkia. 

– On täydennysrakentamista ja aiempaa korkeampia kerrostaloja, havainnollistaa tutkija Strandell.

Keskeneräinen ympäristö herätti tyytymättömyyttä avoimissa vastauksissa. 

– Rakennustyömaiden melu ja pöly harmittavat monia.

Suurin osa vastaajista on tyytyväisiä nykyisen asuntonsa ominaisuuksiin. Eniten tyytymättömyyttä herättävät nykyiset asumiskustannukset.

Ahtaasti asuvilla ja vuokra-asujilla on enemmän tyytymättömyyttä asunnon tiloihin, kuten kalustettavuuteen, säilytysratkaisuihin ja työnteon tiloihin.

Naiset ja pienituloiset kokevat eniten turvattomuutta

Asuinalueen koettua turvattomuutta selvitettiin kysymällä, pelkääkö liikkua asuinalueella yksin iltaisin klo 22 jälkeen.

Vastaajista 77 prosenttia ilmoitti, ettei pelkää liikkua asuinalueella yksin iltaisin. 11 prosenttia pelkää, mutta ei rajoita liikkumistaan sen vuoksi, 6 prosenttia pelkää ja rajoittaa liikkumistaan sen vuoksi jonkin verran. Vastaajista 4 prosenttia pelkää niin paljon, että ei liiku yksin iltaisin sen vuoksi. Kaiken kaikkiaan siis viidennes vastaajista pelkää liikkua iltaisin yksin asuinalueella.

Väestöryhmistä eniten pelkäävät naiset ja pienituloiset. Pienituloisilla pelot liittyvät todennäköisesti keskimääräistä levottomampiin asuinalueisiin. Iäkkäät kokevat nuorempia enemmän turvattomuutta iltaisin liikkuessaan.

Asukasbarometri 2022 on kyselytutkimus kaupunkimaisten asuinympäristöjen laadusta vähintään 10 000 asukkaan taajamissa. Aineiston keruu toteutettiin 10.10.–31.12.2022. Hyväksyttyjä vastauksia saatiin 2 975.

Asutko sinä alueella, jolla on epäviihtyisä maine? Asutko kenties meluisassa keskustassa, kodistasi silti nauttien? Kerro meille kokemuksistasi sanoin tai kuvin! Lähetä sähköpostia osoitteeseen uutiset@mtv.fi tai WhatsAppilla numeroon 040 578 5504.

Katso videolta, millaisessa paikassa suomalaiset eivät viihdy!

Lue myös:

    Uusimmat