Näissä vaalipiireissä äänestettiin innokkaimmin presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella

Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella äänestettiin vilkkaimmin Helsingin ja Pirkanmaan vaalipiireissä. Manner-Suomen pienin äänestysprosentti löytyy itäisestä Suomesta.

Helsingissä 78,5 ja Pirkanmaalla 76,5 prosenttia äänioikeutetuista antoi äänensä vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Äänestysinto jäi laimeimmaksi Ahvenanmaan vaalipiirissä (64,7 %). Seuraavaksi vähiten äänestettiin Savo-Karjalan (71,8 %) ja Lapin vaalipiireissä (72,2 %).

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen kotimaan äänestysprosentti oli 74,9.

Päälle 264 000 äänioikeutetun ulkosuomalaisen osalta äänestysprosentti oli kotimaata huomattavasti vaatimattomampi 16,2 prosenttia.

Toiselle kierrokselle ovat jatkamassa kokoomuksen Alexander Stubb ja valitsijayhdistyksen ja vihreiden tukema Pekka Haavisto.

Edellisessä presidentinvaalissa ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 69,9. Tuolloin istuva presidentti Sauli Niinistö oli selvä ennakkosuosikki ja pyrki toiselle kaudelle.

Vuonna 1994 ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti kotimaassa oli jopa yli 82 prosenttia. Silloin toiselle kierrokselle selvisivät Martti Ahtisaari ja Elisabeth Rehn.

Pääkaupunkiseudulla riitti äänestysintoa

Isoissa kunnissa äänestysaktiivisuus pyöri kotimaan äänestysprosentin tietämillä tai vähän sen alapuolella, minkä lisäksi Espoossa ja Helsingissä lähenneltiin jopa 80 prosenttia.

Espoossa äänensä antoi 79,3 prosenttia äänioikeutetuista, kun taas Helsingissä äänestysprosentti oli jo aiemmin mainittu 78,5. Suurista kunnista seuraavaksi aktiivisimpia äänestäjät olivat Tampereella (77,0 %) ja Jyväskylässä (75,6 %).

Oulussa äänesti 74,6 ja Turussa 74,5 prosenttia. Äänestäjät olivat keskenään yhtä innokkaita Kuopiossa ja Porissa, sillä kummankin kaupungin äänestysprosentti oli 73,8 prosenttia.

Kymmenen suurimman kunnan joukosta alhaisimmat äänestysprosentit olivat Lahdessa ja Vantaalla. Lahdessa uurnille lähti 72,6 ja Vantaalla 72,1 prosenttia äänioikeutetuista.

Asukasluvultaan näitä seuraavissa kunnissa Kouvolassa, Joensuussa, Lappeenrannassa, Hämeenlinnassa ja Vaasassa äänestysprosentit pyörivät niin ikään kansallisen äänestysvilkkauden kummankin puolen.

Lue myös:

    Uusimmat