Näistä merkeistä tiedät, että parisuhteellanne ei ole tulevaisuutta

onneton
Jos mietit koko ajan, onko suhdetta järkevää jatkaa, eikö se kerro jo jotain?Shutterstock
Julkaistu 07.11.2015 21:02

MTV LIFESTYLE

Jos mieleesi on hiipinyt epäilyksiä siitä, onko parisuhteenne hyvillä kantimilla, kannattaa katse suunnata tulevaan – ovatko nämä varoittavat merkit ilmassa?

Moni meistä saattaa pysähtyä miettimään, onko omalla parisuhteella todella tulevaisuutta – mutta mistä se kertookaan? Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat antaa osviittaa siitä, ettei suhdetta ehkä kannattaisi jatkaa.

 1. Kumppanisi ei hyväksy sinua sellaisena kuin olet

Jokaisella meillä on omat vahvuutemme ja heikkoutemme. Rakastava kumppani hyväksyy sinut kaikkine virheinesi. Ihannetilanne on se, että kumppanisi rakastaa sinua juuri sellaisena kuin olet, mitään siitä muuttamatta. Jokainen meistä voi toki katsoa peiliin ja yrittää itse muuttaa omaa asennettaan tai asennoitumistaan, pinttyneitä tapojaan ja heikkouksiaan – mutta tärkeintä on, ettei kumppanisi pyri muuttamaan sinua.

miesMietitkö, onko kumppanisi sittenkään Se Oikea?Shutterstock

Pienenä, arkisena esimerkkinä: hyvän kumppanin määrite ei ole se, että hän katsoo kanssasi Sinkkuelämää-suosikkkisarjaasi vaikka hampaat irvessä. Tärkeämpää on, että hän hyväksyy sen, että nautit kyseisen sarjan katsomista eikä tuomitse sinua siitä.

Jos kumppanisi haluaa koko ajan muuttaa kaikkea sinussa tai hän pyrkii kontrolloimaan kaikkea pukeutumisestasi alkaen, kannattaa miettiä, onko kyse silloin rakkaudesta.  

2. Et hyväksy kumppaniasi sellaisena kuin hän on

Tämä hyväksymisen jalo taito toimii molemmin päin. Jos kumppanisi rakastaa sinua juuri sellaisena kuin olet, eikö sinunkin pitäisi pystyä tarjoamaan samaa omalle kumppanillesi?

Kysy itseltäsi tätä: onko kumppanissasi jotain, mitä vihaat tai et voi sietää – ja miksi sitten olet edelleen hänen kanssaan, jos hänessä on tällaisia sinua suunnattomasti ärsyttäviä piirteitä?

nainen ja miesJos kumppanisi vain ärsyttää sinua, onko suhteessa järkeä? Ylenkatsominen tai halveksiminen ovat pahimpia suhteen rikkojia.Shutterstock

3. Ette ole toistenne tukena vaikeina aikoina

Parisuhteeseen kuuluu läheisyyttä, onnellisia hetkiä ja naurua – mutta myös stressiä, huonoja päiviä ja vaikeita aikoja. Onhan kumppanisi mitä ihanin, kun hän on onnellinen ja rento, mutta tunnetko samoin, jos hän on ärsyyntynyt tai surullinen? Tai jos kumppanisi esimerkiksi sairastuisi masennukseen?

Vaikeina aikoina kumppaneiden tulisi tukea toisiaan, eikä kääntää toisilleen selkäänsä.

4. Teidän tarpeenne eivät kohtaa

Oletko sinä se, joka haluaisi iltaisin halailla sohvan perukoilla pitkän työpäivän jälkeen, mutta kumppanisi lähtee mieluummin juoksulenkille? Tämä ei ole suoranainen ongelma – ellette osaa ottaa toista koskaan huomioon. Yhtenä iltana voitte sopia, että tänään vietetään koti-iltaa, toisena iltana toinen voi lähteä hyvillä mielin lenkille. Kyse on kompromisseista, tilan antamisesta ja toisen tunteiden huomioonottamisesta. Parisuhteessa ei pidä olla itsekäs ja pistää aina omia tarpeita toisen edelle.

Rakastavan kumppanin tulisi osata piristää sinua rankan päivän jälkeen, antaa tukea ja turvaa. Jos et tunne oloasi arvostetuksi, rakastetuksi ja ennen kaikkea tasa-arvoiseksi, kannattaako tällainen suhde?

5. Ette ole samalla tasolla

Jos itse olet valmis asettumaan aloillesi, mutta kumppanisi suunnittelee maailmanmatkaa vuodeksi tai pariksi, on ongelma selvä: tulevaisuuden suunnitelmanne ja arvonne eivät kohtaa.

Siinä vaiheessa viimeistään, kun suhteenne on vakavoitunut, kannattaa ottaa puheeksi tulevaisuuden toiveenne. Jos ne eriävät toisistaan huomattavissa määrin eikä kumppanisi esimerkiksi mainitse sanallakaan – ei edes sivulauseessa – sinun kuuluvan hänen tulevaisuuteensa tavalla tai toisella, kannattaa miettiä, onko parisuhteessa järkeä.

suhdeOnko teillä yhteisiä päämääriä, tavoitteita, toiveita ja unelmia?Shutterstock

6. Sinä panostat suhteeseenne, mutta kumppanisi ei

Parisuhde ei ole sitä, että se vain ottaa – tai vain antaa. Suhde sekä antaa että ottaa.

Jos huomaat, että jompikumpi teistä ei panosta yhtälailla suhteeseenne, on tiedossa ongelmia. Jos kumppanisi ei ole valmis tulemaan sinua edes puoliväliin vastaan, vaan suhteessanne on epätasa-arvoinen ja negatiivinen ilmapiiri, ei yhteinen tulevaisuus näytä lupaavalta.

7. Ette luota toisiinne

Luottamus on parisuhteen tärkeimpiä peruspilareita. Sinun tulisi pystyä luottamaan kumppaniisi ja hänen sinuun. Jos luottamus rikotaan, vaihtoehtoina on antaa anteeksi ja pyrkiä kasvattamaan luottamus takaisin, tai lähteä suhteesta.

Olitko jo lapsena turvaton? Mustasukkainen käytös voikin johtua lapsuuden kokemuksista

Kaikkein pahin valinta on nimittäin jäädä suhteeseen, jossa et voi luottaa omaan kumppaniisi. Jos sinua kalvaa menneet tai huomaat olevasi koko ajan epäileväinen, epävarma ja onneton, kannattaa tällainen parisuhde jättää taakseen. Jos haluat kuitenkin yrittää päästä luottamuspulasta eroon, kannattaa hakea apua esimerkiksi pariterapiasta.

8. Et näe teillä yhteistä tulevaisuutta pitkällä tähtäimellä

Parisuhde vaatii aikaa ja vaivaa, kaipaa luottamusta ja rakkautta, joten onko ihme, että monet meistä haluavat, että suhde myös tulee toimimaan? Sellaiseen suhteeseen ei kannata panostaa, millä et edes näe yhteistä tulevaisuutta.

Jos et esimerkiksi näe, että kumppanisi on se, jonka vierestä voisit herätä joka aamu ja viettää koko loppuelämäsi hänen rinnallaan, kannattaako tätä suhdetta enää jatkaa? Tuntemukset voivat toki muuttua parisuhteen edetessä, mutta jos itsekin ajattelet, ettei "tästä tule kuitenkaan koskaan mitään", on tuntemus todennäköisesti totta.

Näitkö jo, mitä Ensitreffit alttarilla -parit päättivät suhteen jatkamisesta? Katso alta klipit:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Osittainen lähde: Lifehack.org

Tuoreimmat aiheesta

Rakkaus