Iranissa kansalaisten mielenosoitukset maan islamistista hallintoa vastaan jatkuvat nyt neljättä viikkoa. Asiantuntija kertoo, että mahdollisuus hallituksen kaatumiselle on olemassa.
Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta ei suhtaudu kovin optimistisesti hallinnon kaatumiseen Iranissa, mutta hänen mukaansa toivoa ja mahdollisuuksia kuitenkin on.
– Tämä (protestointi hallintoa vastaan) on kestänyt pitkään, levinnyt laajalle ja saanut hyvin paljon tukea erilaisilta ihmisiltä. Se on ylittänyt etniset ja uskonnolliset rajat Iranissa. Se näyttää edelleen leviävän, Juusola kertoo.
Hänen mukaansa miesten rooli mielenosoituksissa on ”hyvin tärkeä aspekti”.
– Iranin nykyhistoriassa naiset ovat hyvin monta kertaa aikaisemminkin pyrkineet parantamaan asemaansa, mutta läheskään aina miehet eivät ole lähteneet mukaan. Ennen kaikkea siksi, että ennen on ajateltu, että ensin pitää ratkaista niin sanotut ”tärkeät kysymykset” ja sitten naisten kysymys. Tällä kertaa miesten tuki näyttää olevan hyvin laajaa.
Juusola kertoo, että naisten vapautta rajoittaa Iranin uskonnollinen lainsäädäntö.
– Mies on paremmassa asemassa suhteessa avioeroon ja perintöön. Miehen mahdollisuudet valvoa naisen liikkumista ovat huomattavat.
Feminismin kasvu hermostuttaa Iranin hallintoa
Juusola kertoo, että naisten koulutusmahdollisuudet ovat kuitenkin viime aikoina parantuneet ja se on hermostuttanut maan hallintoa.
– Kun naiset ovat koulutettuja ja tiedostavia, niin heistä on tullut feministejä ja he ovat alkaneet vastustaa tätä järjestelmää, Juusola kertoo.
Iranin valtiomuoto on niin sanotusti teokraattinen, eli hallitsijan valta perustuu ajatukselle, jossa hallitsija käyttää valtaa Jumalan edustajana.
Katso artikkelin alussa olevalta videolta koko Hannu Juusolan haastattelu, sekä suomalaisten kurdien ajatuksia siitä, miksi protestit ovat nyt Iranissa poikkeuksellisen laajat.