Naisten moukarissa jättipaukku: Maailman kärkinainen ulos olympialaisista – myös toinen iso nimi pihalle

Pariisin olympialaisista karsiutui moukarinheitossa kaksi todella kovaa yhdysvaltalaistähteä maailman kärkinaista Brooke Andersenia myöten.

Brooke Andersen on kiskaissut naisten moukarissa tämän kauden pisimmän heiton, 79,92. Kahden vuoden takainen maailmanmestari jäi kuitenkin Yhdysvaltojen mestaruuskisojen finaalissa Eugenessa kolmella yrityksellä ilman tulosta ja karsiutui näin maan raa'an systeemin myötä Pariisin olympialaisista.

Olympiakoneesta jäi ulos myös kaksien edellisten MM-kisojen mitalisti Janee' Kassanavoid. Hän jäi Yhdysvaltojen olympiakarsinnassa kuudenneksi tuloksella 69,46.

Olympialaisiin selvittivät tiensä varmuudella Yhdysvaltojen mestaruuden voittanut Annette Echikunwoke (74,68) ja toiseksi finaalissa sijoittunut DeAnna Price (74,52). Kisan kolmonen Erin Reese (71,21) ei ole rikkonut olympiarajaa, joka on 74 metriä, mutta Reese on rankingin kautta tyrkyllä olympialaisiin.

Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa neljänneksi tuloksella 70,98 sijoittuneella Rachel Tanczosilla on olympiaraja tehtynä.

Hurjia heittäjiä

Brooke Andersen oli heittänyt vielä kaksi vuorokautta Yhdysvaltojen mestaruuskisojen karsinnassa ensimmäisellä yrityksellään tuloksen 76,25. Se toi hänelle karsinnan ykköstilan.

Andersen oli ylipäätään suoriutunut tällä kaudella tasaisesti todella korkealla tasolla – kauden kilpailutulosten sarja ennen Yhdysvaltojen mestaruuskisojen finaalia oli 76,91, 79,92, 77,32, 76,34 ja 76,25.

Andersen voitti kaksi vuotta sitten juuri Eugenessa maailmanmestaruuden tuloksella 78,96. Viime vuonna hän jäi Budapestin MM-kisoissa kuitenkin karsintaan tuloksella 67,72.

Andersen heitti viime vuonna ennätyksekseen 80,17, jolla hän on maailman kaikkien aikojen listalla kolmantena. Edellä kaikkien aikojen tilastossa ovat vain puolalainen maailmanennätysnainen Anita Wlodarczyk ja Pariisiin juuri tiensä selvittänyt maannainen DeAnna Price.

Niin ikään olympialaisista karsiutunut Janee' Kassanavoid saavutti viime vuonna MM-hopeaa ja kaksi vuotta sitten MM-pronssia. Hän on tämän kauden maailmantilastossa neljäntenä juuri Pricen perässä tuloksella 75,99. Kassanavoidin ennätys on myös kova, tasan 78 metriä vuodelta 2022.

Naisten moukari on suomalaisittainkin kutkuttava laji. Silja Kosonen on saavuttanut edellisissä MM-kisoissa sijat 5 ja 7. Suomen ennätyksen 74,63 tällä kaudella heittäneellä Krista Tervolla on myös olympiaraja tehtynä. Rankingin kautta kisapaikassa on puolestaan kiinni Suvi Koskinen.