Näitä korjauksia voit tehdä kännykälle itse halvalla - Oletko kokeillut?

23939846(1).jpg
Työhanskat käteen ja kännykkä kuntoon, mutta ollaan sitten varovaisia niiden korjausten kanssa!Lehtikuva
Julkaistu 31.01.2015 09:55
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Tämä on varmasti tutu tilanne monelle - kännykkä tippuu taskusta kovalle lattialle ja näytön lasi menee ärsyttävästi säröille.

Vielä harmittavampaa on se, että useimpia kännyköitä ei ole suunniteltu niin, että yksityiset ihmiset saisivat korjattua niitä helposti. Edessä saattaa tällöin olla hintava reissu huoltoliikkeeseen.

Monia korjauksia voi kuitenkin tehdä itsekin ja ennenkaikkea edullisesti, jos vain on oikeat työkalut ja hieman taitoa hyppysissä.

Heti alkuun kuitenkin varoituksen sana: Puhelimen omatoimisella korjailulla menettää laitteen takuun ja osaamaton korjaaja saa myös kännykän helposti lopullisesti hajalle!

Lifehacker-sivusto on koonnut oivallisia vinkkejä puhelimen omatoimikorjaajille.

Ensiksikin tarvitset oikeat välineet: pienikokoisen ruuvimeisselisarjan erikoiskärjillä. Tarvitset myös muovisen viputyökalun, jolla saa mm. väännettyä kännykän kuoren ja muita osia auki. Kuorien avaaminen ei ole välttämättä helpppoa tai edes mahdollista joidenkin kännyköiden tapauksessa.

Yleisimmät korjaukset, joita voit koittaa itse

Ohessa on yleisiä luonnehdintoja sellaisista korjauksista, joita voi itse tehdä kännykälle. Tarkemmat ohjeet ovat usein mallikohtaisia.

Eri puhelinmallien näytön korjaamiseen löytyy runsaasti ohjeita vaikkapa YouTubesta.

Myös Lifehacker tarjoaa sivuillaan useita linkkejä mallikohtaisiin korjausohjeisiin.

Lisäksi verkosta löytyy useita sivustoja, joissa annetaan neuvoja kännykän korjaamiseen. Tällaisia ovat mm. iFixit, eTrade Supply ja XDA.

Kuulokeliitäntä

Kuulokeliitäntä joutuu aktiivisessa käytössä melkoiselle rasitukselle ja kontaktiliitännät saattavat kärsiä käytön aikana.

Kun kännykän kuoret on saatu avattua, niin kuulokeliitäntä on melko edullinen osa vaihtaa.

Mutta aina tähän osaan ei ole helppoa päästä käsiksi. Esimerkiksi HTC One -kännykän tapaiset, yhdestä osasta tehdyt puhelinrungot estävät tehokkaasti pääsyn kännykän sisuksiin.

Kuulokeliitännät ovat yleensä itsenäisiä palikoita, jotka kytkeytyvät suoraan emolevyyn, joskin ne on joskus kytketty myös kaiuttimiin.

Löystyneet tai jumiutuneet painikkeet

Kuulokeliitännän tapaan kännykän fyysiset painikkeet ovat kohtuullisen helppoja korjata. (Olettaen jälleen, että saat jälleen avattua puhelimen kuoret.)

Verkosta löytyy varaosia suurimpaan osaan puhelimien fyysisistä näppäimistä.

Ja mikäli et halua purkaa laitettasi niin toimimattomien näppäinten ongelmaa voi kiertää erilaisilla sovelluksilla. Kyseiset sovellukset antavat käyttäjän suorittaa näytöltä toimintoja, jotka ovat aiemmin olleet vain kännykän fyysisten painikkeiden hallittavissa.

Rikkoutunut näyttö

Rikkoutunut näyttö on yksi kännyköiden yleisimmistä ja harmittavimmista ongelmista.

Kännykän näytön korjaaminen voi olla melko helppoa ja edullista, mikäli näytön lasi on erillinen muusta tekniikasta.

Sen sijaan korjaus voi olla huomattavasti kalliimpaa, mikäli lasin yhteyteen on ympätty kiinteästi myös muuta tekniikkaa.

Kameran vaihto

Kännykän kamerasensorit ovat aika helposti vaihdettavissa. (Mikäli taas saat puhelimen kuoren avattua).

Kamerayksikkö on yleensä kytketty yksittäisellä kaapelilla. Mikäli kameran uloin linssilasi on rikkoutunut, niin sen saa joskus vaihdettua ilman, että kameraa tarvitsisi edes kytkeä irti emolevystä. 

Oletko itse korjannut kännykkääsi? Olivatko tilaamasi varaosat alkuperäisen veroisia? Olitko tyytyväinen lopputulokseen vai menikö kaikki mönkään? Voit kommentoida aihetta alapuolella olevassa kommenttiosiossa tai MTV Uutisten Facebook-sivuilla.

Tuoreimmat aiheesta

Digi