Vihreät kiristäisi muun muassa ympäristölle haitallisia veroja. Keskusta puolestaan tarkastelisi alkoholi- ja tupakkaveron korotuksia.
Oppositiopuoluet vihreät esitteli tänään oman vaihtoehtonsa julkisen talouden sopeutustoimiksi hallituksen ensi viikon kehysriihen alla.
Vihreiden sopeutuspaketti vahvistaisi julkista taloutta laskelmien mukaan noin 1,8 miljardilla eurolla. Toimet ovat pääosin veronkorotuksia ja ympäristölle haitallisten tukien leikkaamista.
Vihreät muun muassa kiristäisi kaivos- ja energiaveroa kumpaakin 150 miljoonalla eurolla ja ottaisi käyttöön lentoveron, joka vahvistaisi taloutta 150 miljoonalla eurolla. Maankäytön muutosmaksulla puolue vahvistaisi taloutta 25 miljoonalla eurolla.
Lisäksi vihreät poistaisi seuraavat yritys- ja ympäristölle haitalliset tuet:
– Puunpolton ja polttoturpeen verotuen poistaminen asteittain: 250 miljoonaa euroa
– Maatalous- ja puutuotannon tukien karsiminen: 150 miljoonaa euroa
– Työkoneiden polttoaineen verotuen poistaminen asteittain: 100 miljoonaa euroa
– Teollisuuden sähköistämisen tuen poistaminen: 150 miljoonaa euroa
– Lentämisen tukien poistaminen: 30 miljoonaa euroa
– Muiden yritystukien karsiminen: 50 miljoonaa euroa
Keinot ovat verotuksen hyödyntämistä, joka uudistaisi taloutta ja säästäisi luontoa, summaa vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne.
– Vaikkapa kaivosveron taso on alhainen kansainvälisesti vertailtuna, sitä voisi aivan hyvin nostaa niin, että kerätään samalla ympäristölle haitallisesta toiminnasta verotuloja.
Lisäksi vihreät ehdottaa kasvu- ja työllisyystoimia, kuten laajaa terapiatakuuta sekä maahanmuuton vauhdittamista, joille puolue ei ole laskenut julkista taloutta vahvistavaa vaikutusta.
Hallitus päättää ensi viikon kehysriihessään noin kolmen miljardin euron lisäsopeutuksista, ja myös eläkeläisten toimeentuloon tullaan todennäköisesti puuttumaan.
Lue lisää: SDP:n Lindtman olisi valmis sopeuttamaan myös suurituloisimmilta eläkeläisiltä
Harjanteen mukaan vihreät on valmis sopeuttamaan myös eläkeläisiltä.
– On ihan perusteltua, että eläkkeistä sopeutetaan tällaisessa julkisen talouden tilanteessa.
– Haasteena on, että eläkeläisiin lukeutuu sekä pienituloisia että vaurasta väkeä, joilla asumiskulut voivat olla hyvin pieniä. Mekin itse asiassa laskemme vielä, miten ne (eläkeleikkaukset) kannattaisi kohdentaa mahdollisimman oikeudenmukaisesti, Harjanne sanoo.
Lue lisää: MTV:n tiedot: Eläkeleikkauksista yhä kiistaa – kehysriihi aiotaan puskea kasaan kahdessa päivässä
Keskusta: Alkoholi- ja tupakkaveroa tarkasteltava
Keskustan mielestä sopeutustoimia tulisi tehdä sekä leikkausten että veronkorotusten kautta, mutta tärkeintä olisi saada aikaan talouskasvua.
– Luotamme valtiovarainministeriön arvioihin. Emme tiedä tarkalleen, mitä he esittävät (kehysriiheen) mutta ykkösasia on, että sopeutukset pitää tehdä oikeudenmukaisesti. Ensimmäisenä nyt pitää peruuttaa löysät tuloverotuksen alennukset, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk.)
– Mielestäni on selvää, että myös verotusta joudutaan kiristämään kehysriihessä, ja siinä täytyy arvioida, mikä on oikeudenmukainen tapa. Keskustan mielestä ruoan ja lääkkeiden verotusta ei tulisi korottaa.
Keskusta olisi valmis ainakin pohtimaan liikenteen sekä alkoholin ja tupakan veronkiristyksiä.
– Suomen verotuotto tippuu esimerkiksi liikenteen sähköistymisen myötä, Kurvinen sanoo.
Kurvinen ei ota suoraan kantaa siihen, olisiko keskusta valmis leikkaamaan eläkkeistä.
– Aika varovainen pitää olla eläkkeiden kanssa ropeloidessa. Meidän pitäisi vahvistaa nuorten aikuisten luottamusta eläkejärjestelmään eikä luoda huolta siitä, ettei eläkkeitä koskaan saa. Eläkeyhtiöidemme varat ovat iso osa Suomen julkisesta taloudesta, mutta perinteisesti eläkkeiden on katsottu kuuluvan omaisuudensuojan piiriin.
– Ei sinne voi kevyesti leikkauksia tehdä, mutta olemme avoimia pitkän aikavälin uudistuksille, joilla eläkejärjestelmä vahvistuu, Kurvinen sanoo.