Valtiovarainministerin mukaan sopeutustoimissa pitää painottaa leikkauksia, "piti niistä saksista tai ei".
Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan lähtöasetelma hallituksen kevään kehysriihtä ajatellen on hyvin haastava. Valtion alijäämä kuluvalta vuodelta on todennäköisesti yli 12 miljardia euroa, Purra kertoi puheessaan Veronmaksajain Keskusliiton Vero2024-tapahtumassa Helsingissä.
Hallitus aikoo tehdä kehysriihessä päätökset miljardiluokan lisäsopeutuksesta, jotta alijäämiä saadaan suitsittua ja julkisen talouden velkaantumista hillittyä.
Lue myös: Purra: Tarvitaan noin miljardin menoleikkaukset, jotta valtiontalouden kehyksissä pysytään
Purran mukaan "sopeutus on tehtävä leikkauspainotteisesti, piti niistä saksista tai ei". Samalla Purra sanoi, että myös veronkiristyksiä tarvitaan.
Purran saksikommentti viittaa sosiaalisessa mediassa julkaistuun kuvaan, jossa hän esiintyy käsissään sakset ja kasvoillaan hymy. Purra on viime aikoina viestinyt leikkauksista myös jakamalla viestipalvelu X:ssä kuvia leikkuulaudoista, joissa on hänen kuvansa.
Talous- ja veropolitiikkaa käsittelevässä puheessaan Purra ei paljastanut tarkemmin, millaisia menoleikkauksia ja veronkorotuksia hallitus kaavailee huhtikuun kehysriiheen. Toimia valmistellaan parhaillaan kokoomuksen ryhmänjohtajan Matias Marttisen vetämässä hallituspuolueiden työryhmässä.
Myös alv-korotuksilla haittansa
Työn verotuksen kiristäminen ei olisi Purran mielestä järkevää. Hänen mukaansa työn verotus on Suomessa kireää, ja varsinkin ylimmät marginaaliveroasteet ovat korkeita.
– Koska tarvitsemme Suomeen työtä lisää, ei vähemmän, en pidä kovin järkevänä politiikkana kiristää työn verotusta.
Samalla Purra totesi, että arvonlisäverokantojen nostaminen kohottaisi todennäköisesti kulutustavaroiden ja ruoan hintaa.
Lue myös: Menoleikkauksia etsittävä sote-tehtävien karsimisesta, sanoo Orpo Ylellä
– Tälläkin on haitallisia vaikutuksia. Siksi olisi järkevää ensin karsia ei-välttämättömistä menoista.
Purran mukaan valtio käyttää nykyisin rahaa sellaisiin asioihin, jotka eivät ole valtion ydintehtäviä. Ydintehtäviin kuuluvat hänen mielestään ensisijaisesti sisäinen ja ulkoinen turvallisuus, koulutus, terveydenhuolto, perusturva ja infrastruktuuri.
– On kyettävä tekemään priorisointeja ja arvovalintoja. On valittava, mihin rahat käytetään, kun vähät rahat ovat loppumassa.
Veroasteen lasku pysäytettävä
Purra nosti puheessaan esiin myös Suomen kokonaisveroasteen laskun. Hänen mukaansa on realismia, että nykyisillä alijäämillä veroasteen lasku on syytä pysäyttää.
Yksi syy kokonaisveroasteen laskuun on liikenteen sähköistyminen, jonka seurauksena polttoaineverojen ja autoveron tuotot supistuvat. Purra totesi, että sähköistyvän liikenteen verottamiseen on kehitettävä uusia tapoja.
– On selvää, että jatkossa sähköautoilijoiden verotaakka nousee nykyisestä, Purra sanoi.
Hän ei ottanut kantaa siihen, millä tavalla tämä käytännössä toteutettaisiin. Liikenteen verotus on tarkoitus uudistaa kuluvan vaalikauden aikana. Purran mukaan uudistuksessa pitää varmistaa, että elämisen kustannukset eivät karkaa käsistä maaseudulla.
Lisäksi Purra katsoo, että terveyden edistämiseen voitaisiin pyrkiä myös uudenlaisella veropolitiikalla.
Artikkelia päivitetty kauttaaltaan 13.3 kello 13.06