Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.) kertoi aamulla, että moni kysymys on yhä auki. Hän pystyi kuitenkin nimeämään aamulla kolme asiaa, jotka hiertävät kaikkein eniten
Sopeutukset
– Eniten työtä teettää nämä säästöt ja sopeutukset, talousohjelma ja kasvuohjelma, Sipilä aloitti listauksen neuvotteluiden pahimmista kipukohdista.
Sipilä sanoi jo vappuaattona perussuomalaisten kirjallisissa vastauksissa esitettyjen näkemysten olevan kaukana keskustan näkökulmasta talouden sopeutustarpeessa.
Perussuomalaiset yhtyvät kirjallisessa vastauksessaan pääpiirteissään valtiovarainministeriön näkemykseen 6 miljardin euron sopeutustarpeesta. Sopeutuksen toteuttaminen vaatisi puolueen mukaan kuitenkin 6-7 vuotta, jotta heiveröinen talouskasvu ei vaarantuisi ja työttömyys pahentuisi kestämättömäksi.
Tästä käydään maanantaina varmasti pitkä vääntö perussuomalaisten ja keskustan välisissä neuvotteluissa
Maahanmuutto
Perussuomalaiset vaativat hallitustunnustelijan esittämään maahanmuuttopolitiikkaan useita konkreettisia muutoksia.
Esimerkiksi humanitaarisin perustein annettu oleskelulupa pitäisi voida peruuttaa, jos oleskeluluvan saanut lomailee lähtömaassaan, lähettää sinne lapsiaan tai osallistuu kriisialueella sotatoimiin.
Keskusta on taas esittänyt, että Suomeen muuttoa helpotettaisiin esimerkiksi poistamalla EU- ja Eta-alueiden ulkopuolelta tulevan työvoiman tarveharkinta.
EU-asiat
Muun muassa kokoomus ja vihreät eivät allekirjoittaneet suorilta käsin Sipilän viime viikolla puolueille lähettämää EU-linjausta. Sipilän mukaan muilta puolueilta tullut kritiikki on otettu huomioon uudessa pohjassa, josta parasta aikaa perussuomalaisten kanssa neuvotellaan.
Esimerkiksi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi, että keskustan alkuperäisen linjauksen mukaan Suomen EU-politiikka muuttuisi tiukempaan suuntaan. Keskustelua aiheutti myös linjaus, jonka mukaan talouspolitiikan koordinaation syventämisestä luovuttaisiin.
Asiantuntijoiden mukaan EU-politiikka on nousemassa hallitustunnusteluiden yhdeksi kiperimmistä kysymyksistä.
Perussuomalaisten mukaan EU:ssa Suomen pitää olla aktiivinen jäsen, joka pyrkii kehittämään EU:ta kevyemmäksi ja löyhemmäksi. Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa puolueesa suhtaudutaan kielteisesti.