Nopeasti kasvaneiden yritysten liikevaihto on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosien aikana.
Prosentit ja eurot olivat jälleen aiempaa suurempia, kun Kauppalehti listasi Suomen sata kovinta kasvuyritystä, järjestyksessään nyt kymmenennen kerran.
Kun vuonna 2017 sadan nopeimman kasvajan yhteenlaskettu liikevaihto ylsi reiluun 1,2 miljardiin euroon, lähentelee luku uusimmassa listauksessa jo 2,7 miljardia euroa. Se on hieman enemmän kuin pörssiyhtiö Kemiran liikevaihto viime vuonna.
Rakettimaisen nousun taustalla on yleinen talouskasvu, mutta eritoten yhden listalla olevan yhtiön onnistumiset. Mobiilipalveluja ja teollisen internetin ratkaisuja toimittavan oululaisen Uroksen liikevaihto kipusi vuodessa 483 miljoonasta eurosta 1,3 miljardiin euroon.
Kaikkien sadan kasvajan yhteenlaskettu liikevaihto lähes 23-kertaistui verrattuna kolmen vuoden takaiseen lähtötasoon.
Yritysten annualisoitu eli tasaiseksi vuosikasvuksi muutettu kasvu oli kolmena perättäisenä vuonna lähes 184 prosenttia.
Listan kärjessä yksityinen yritys
Listakärkeen nousi yksityinen, vuonna 2009 perustettu rautateiden tavaraliikenteen operaattori Fenniarail.
Suuremmista yrityksistä kovimman kasvun teki mobiilipelien Small Giant Games, jonka Kauppalehti palkitsi viime viikolla Kasvajat-kiertueella.
Yritys oli viime vuonna samassa listauksessa ykkönen kasvuprosentin ollessa yli 140 000. Nyt prosentuaalinen nousukulma loiveni, mutta oli edelleen yli 800.
Nopeimmat kasvajat ovat yleensä melko pieniä. Huikeiden kasvuprosenttien taustalla on usein nollaa lähentelevä liikevaihto kolmivuotisen seurantajakson alussa.
Ennätyksellisistä kasvuluvuista huolimatta sadan listalle pääsi nyt viime vuotta helpommin.
Kun edellisessä listauksessa yli sadan prosentin vuosikasvuun ylsi 91 yritystä, rikkoi kyseisen rajan nyt 79 yritystä.
Katso alla olevalta Kauppalehden listalta sata nopeinta kasvajaa.
Uusimaan etumatka kapenee
Vuosi sitten listalle pääsy edellytti yli 94 prosentin tasaista vuosikasvua kolmena perättäisenä vuonna. Nyt sadannen yrityksen annualisoitu kasvuprosentti oli hieman alle 88.
Koko kuluvan vuosikymmenen valossa kasvuvauhti on kuitenkin ollut huimaa.
Kauppalehden listatessa ensi kertaa Suomen nopeimpia kasvuyrityksiä vuonna 2010 vain 11 yritystä ylsi yli sadan prosentin kasvuun taloustaantuman painaessa.
Kasvun ylläpitäminen on tunnetusti haastavaa. Sadan parhaan joukossa oli nyt 15 yritystä, jotka kuuluivat kovimpien kasvajien joukkoon myös viime vuonna.
Edellisessä listauksessa vastaavia yrityksiä oli 23.
Näin lista tehtiin
Tiedot: Kasvajat-listaus perustuu tilinpäätöstietoihin ja toimituksen tiedusteluihin.
Kriteerit: Yritys on toiminut vähintään neljä vuotta, tuorein tilikausi on päättynyt kesäkuussa 2018 tai sen jälkeen, viimeisen tilikauden liikevaihto ylittää 1,7 miljoonaa euroa ja on kasvanut edeltävästä vuodesta ja viimeisen tilikauden liikevaihto on vähintään kaksinkertainen verrattuna kolmen vuoden takaiseen tilikauteen.
Ajanjakso: Annualisoitu kasvu lasketaan kolmen vuoden kasvun perusteella.
Muumeille uusi ilme
Helsinkiläisen animaatiostudion Anima Vitaen ensimmäinen läpilyönti tapahtui vuonna 2008, jolloin yhtiö oli tuottamassa elokuvaa Niko - lentäjän poika.
6,1 miljoonan euron budjetilla tehty elokuva keräsi Suomessa teatterikatsojia noin 236 000.
Anima Vitae on ollut mukana uudessa Muumilaakso-sarjassa. Yhtiö on tehnyt hahmoanimoinnit sarjan kahteen ensimmäiseen tuotantokauteen, joissa molemmissa on yhteensä 13 jaksoa.
Kovan kasvun maalausliike
Sorcolorin, Sorosen veljesten, Tuomaksen, Miikan ja Samuelin maalausliikkeen piti alun perin olla vain opiskelijoiden kesätyöllistäjä.
Syyskuussa yhtiö osti ulkomaalauksiin keskittyvän Sutiva Oy:n liiketoiminnan.
Sorcolorin toimitusjohtajan Tuomas Sorosen mukaan tavoitteena on olla maalausalan suurin toimija vuoteen 2022 mennessä.
Paikannus kiinnostaa
Sisätilapaikannusratkaisuja tuottavan Quuppa Oy:n liikevaihto kolminkertaistui 2017–2018.
Viime vuonna se oli noin 9 miljoonaa euroa.
Yhtiön kumppaniekosysteemiin kuuluu yli sata yritystä, jotka tarjoavat tarkkaan reaaliaikaiseen paikkatietoon perustuvia ratkaisuja eri toimialoilla, muun muassa tuotantoteollisuudessa, logistiikassa ja terveydenhuollossa.