Päivät lyhenevät nyt nopeasti, ja kaamosaika kolkuttelee ovelle. Mutta mitkä ovat Suomen harmaimmat paikkakunnat, ja voisiko Suomi olla peräti maailman harmain maa?
Foreca selvitti Hartwallin toimeksiannosta, millä Suomen paikkakunnilla on pilvisintä ja sateisinta 11. marraskuuta. Panimoyhtiö on lanseerannut sen "vuoden harmaimmaksi päiväksi".
Selvityksessä oli mukana sata Suomen suurinta paikkakuntaa.
Pisteytykseen vaikuttivat marraskuun keskimääräinen pilvisyys, sademäärä ja suhteellinen ilmankosteus sekä valoisan ajan kesto, eli auringonnousun ja auringonlaskun välinen aika, 11. marraskuuta.
Pilvisyyshavainnot Foreca selvitti niin sanotun ERA5-havaintoaineiston perusteella.
Sademäärän ja tiedot suhteellisesta ilmankosteudesta selvitykseen saatiin kunkin paikkakunnan lähimmältä viralliselta SYNOP-säähavaintoasemalta.
8:31
Ja ykkönen on…!
Suomen harmaimmaksi paikkakunnaksi nousi Forecan listauksessa Kemi. Toiselle sijalle kiri naapuri Tornio. Seuraavina tulivat Iisalmi, Salo, Rovaniemi, Kuusamo, Loviisa, Kontiolahti, Lohja ja Porvoo.
Forecan meteorologin Markus Mäntykannaksen mukaan Kemi ja Tornio ylsivät kärkisijoille paitsi pohjoisen sijaintinsa myös Perämeren rannikon läheisyyden vuoksi.
– Marraskuussa haihdunta on Pohjois-Suomessa auringonvalon puutteen takia hyvin vähäistä, joten merestä lähtöisin oleva kosteus tiivistyy herkästi pilviksi ja sumuiksi juuri Kemin ja Tornion suunnalla tuoden alueelle runsaasti harmautta, Mäntykannas selvittää Forecan sivuilla.
Lue myös: Lumisadetta Etelä-Suomeen! Meteorologilta kehotus talvirenkaista
Etelä-Suomen "harmaapilkkuna" Salo
Lounais-Suomessa sijaitsevan Salon harmauden takana on Mäntykannaksen mukaan etenkin suuri sademäärä.
Salon keskimääräinen sademäärä on marraskuussa 85 millimetriä, joka on vertailun suurin yksittäinen sademäärä.
Myös Loviisan, Lohjan ja Porvoon sijoitusta harmausvertailussa paransivat marraskuun sateet: mitä lähempänä Suomenlahden rannikkoa ollaan, sitä suurempi on marraskuun sadekertymä.
Helsinki on 37. harmain
Suomenlahden äärellä sijaitseva Helsinki oli vertailussa sijalla 37, vaikka valoisan ajan kesto ”vuoden harmaimpana päivänä” 11. marraskuuta on kärkikastia, 7 tuntia ja 52 minuuttia.
Sen sijaan marraskuun suhteellinen ilmankosteus ja kuukauden keskimääräinen pilvisyys jäivät pienemmiksi Helsingissä kuin monilla hyvin harmailla paikkakunnilla.
Helsinki on Mäntykannaksen mukaan tyypillisesti marraskuussa tuulinen kaupunki, mikä lisää haihduntaa, vähentää ilmassa vellovaa kosteutta ja joskus jopa repii pilvipeitettä auki.
Forecan vuonna 2018 tekemän selvityksen mukaan Helsinki oli kuitenkin marraskuussa Euroopan harmain pääkaupunki.
– Todennäköisesti Helsinki yltäisi kärkisijoille myös laajemmassa kansainvälisessä vertailussa, Mäntykannas arvioi.
Lue myös: Millainen on navakka tuuli ja mistä tietää, että on jo myrsky? Meteorologi selvittää
Pilvisimmät paikkakunnat marraskuussa
Forecan vertailussa Suomen pilvisimmät paikkakunnat marraskuussa olivat itäiset Kontiolahti, Lieksa, Joensuu, Sotkamo ja Kuusamo.
– Meteorologisesti tälle tulokselle on melko simppeli selitys. Itäisessä Suomessa kaukana merialueista tuulee vähemmän kuin muualla maassa, Mäntykannas selvittää.
– Myrskytuulten vaikutukset eivät yleensä yllä maamme itäkolkkaan, ja mitä vähemmän talvikuukausina tuulee, sen pilvisempää sää keskimäärin on. Tämä johtuu siitä, että tuuli haihduttaa tehokkaasti kosteutta ja rikkoo pilvipeitettä, mutta jos tuulta ei ole, pilvet ja sumut pysyvät paremmin kasassa.
4:14
Kosteinta Iisalmessa...
Korkein suhteellinen ilmankosteus oli puolestaan Iisalmessa, Rovaniemellä, Nivalassa, Forssassa ja Kankaanpäässä.
Kosteimpia paikkakuntia yhdistää Mäntykannaksen mukaan todennäköisesti se, että ne sijaitsevat sisämaassa, eivätkä Itämeren rannalla.
– Äkkiseltään toki voisi kuvitella, että ilma olisi kosteinta meren äärellä, mutta itse asiassa ilman suhteellinen kosteus oli marraskuussa pienin meren äärellä sijaitsevilla paikkakunnilla.
– Tuuli toimii tässäkin tärkeänä tekijänä: ilmassa on talvisin usein enemmän kosteutta, jos ei tuule, koska esimerkiksi sumuja muodostuu silloin helpommin. Tuuli rikkoo tehokkaasti sumun rakenteen.
... ja sateisinta Salossa
Forecan selvityksen sateisimmat paikkakunnat marraskuussa olivat Salo, Lohja, Loviisa, Porvoo ja Sipoo.
Tilastojen mukaan marraskuussa sataa eniten eteläisen ja lounaisen Suomen rannikkoalueilla tai niiden välittömässä läheisyydessä.
– Kun meri on vielä jäätön ja merivesi on ilmaa lämpimämpää, on tyypillistä, että tämä yhtälö voimistaa sateita merialueella ja rannikon tuntumassa. Tämän vuoksi syyskuukausina ja alkutalvesta sataa eniten meren läheisyydessä.
Harmaudesta on myös hyötyä
Harmaa koetaan sään puolesta kielteiseksi määreeksi, mutta siitä on myös hyötyä, muistuttaa meteorologi.
Jos harmauden aiheuttavia sumuja, pilviä ja tihkusateita ei olisikaan Suomessa talviaikana, olot muuttuisivat samanlaisiksi kuin Pohjois-Kanadassa.
– Pakkanen paukkuisi kaksinumeroisissa lukemissa kuukausitolkulla, sähkölaskumme moninkertaistuisivat ja ympäristöömme kerääntyisi herkemmin ilmansaasteita inversion takia, Mäntykannas sanoo.
– Inversio syntyy alailmakehään heikkotuulisessa säässä kovilla pakkasilla, ja ilmansaasteet tuppaavat jäämään loukkuun maanpinnan läheisyyteen.