Merkkivaatteet ja -asusteet kiinnostavat varkaita – vakuutusyhtiö muistuttaa oikeaoppisesta säilytyksestä: "Ovat kuin näyteikkunoita"

Merkkivaatteita ei kannata säilyttää varastotiloissa tai autossa.

Viime vuosina vaatevarkaudet ja -ryöstöt ovat olleet kasvussa. Vaatteita viedään erityisesti varastotiloista, autoista ja urheilu- sekä liikuntatiloista. Valitettavasti vaatteita saatetaan ryöstää kadullakin.

Esimerkiksi vuonna 2022 Itä-Uudenmaan poliisi kertoi olevansa huolissaan ilmiöstä, jossa alaikäiset lapset ja nuoret ryöstivät muilta alaikäisiltä esimerkiksi merkkivyön, ulkotakin tai jopa merkkikengät.

Tänä vuonna Oulun poliisi puolestaan tiedotti alaikäisten tekemiksi epäiltyjen ryöstöjen määrän nousseen Oulun seudulla tämän vuoden alkupuolella. Myös näissä nuorten tekemissä ryöstöissä vietiin esimerkiksi merkkivaatteita. 

Kerroimme myös espoolaisesta Senjasta, jonka alaikäinen lapsi kavereineen ryöstettiin bussissa. Lapselta vietiin Louis Vuittonin laukusta tehty kopio ja kaverilta lippis. 

– Suositut merkit ja näyttävät vaatekappaleet kiinnittävät varkaiden huomion, minkä lisäksi esimerkiksi takit ja laukut ovat helppoja ja nopeita ryöstettäviä. Valitettavasti on raportoitu myös yksittäisiä tapauksia, joissa uhri on väkivalloin pahoinpidelty. Tällaiset tapaukset ovat onneksi olleet erittäin harvinaisia, kertoo Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala tiedotteessa.

Yleisimmin varkaiden huomion kiinnittävät kalliit takit, laukut tai kengät. Luksusmerkeistä Gucci, Moncler ja Canada Goose korostuvat ryöstötilastoissa.

"Häkkivarastot ovat kuin näyteikkunoita"

Vaikka kadulla tapahtuvat ryöstöt ovat lisääntyneet, Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan rahallisesti suurimmat vaatevarkauksista aiheutuneet vahingot syntyvät edelleen ullakko- ja kellarivarastojen murtojen yhteydessä. Vahingot voivat nousta jopa tuhansiin euroihin, sillä varkaiden mukaan lähtee usein suurempikin saalis. Varastotiloista saatetaan viedä esimerkiksi kalliita untuvatakkeja tai jopa arvokelloja tai -koruja. 

– Kun rikollinen pääsee varastotiloihin, voi hän usein operoida melko rauhassa, mutta aikaa kaikkien varastojen läpikäymiseen ei kuitenkaan ole. Häkkivarastot ovat kuin näyteikkunoita, joten jos mitään mielenkiintoista ei näy, sitä suuremmalla todennäköisyydellä varasto jätetään rauhaan. Myös vakuutuksen suojeluohjeiden mukaan omaisuuden tulee olla varastossa peitettynä tai sijoitettuna siten, että sitä ei näe tilaan murtautumatta. Lisäksi tilan varaston tulee olla lukittuna, Kujala sanoo.

Vaatteet kiinnostavat varkaita, sillä käytettyjen vaatteiden kauppa käy hyvin

– Tuotteita varastetaan paljon myytäväksi, joten kalliimpaa vaatetta jälkimarkkinoilta ostaessaan kannattaa pohtia tuotteen alkuperää, etenkin silloin kun hinta vaikuttaa erityisen alhaiselta, Kujala huomauttaa.  

Vakuutusehtoihin kannattaa tutustua, sillä esimerkiksi Pohjolan kotivakuutus kattaa vahinkoja enintään kymmenen prosenttia koti-irtaimistoon valitusta enimmäiskorvauksesta sellaisille tavaroille, joita on säilytetty vuokra- tai osakehuoneiston varastotiloissa. Kujala painottaakin, että arvokas omaisuus tulisi pitää sisätiloissa säilytyksessä. 

Älä varastoi omaisuutta autossa

Omaisuutta viedään paljon myös autoista. Tilastot kertovat, että autoista viedään esimerkiksi merkkilaukkuja. Myös autoista varastettuun omaisuuteen löytyy vakuutusehdoista rajoituksia.

– Tällä ehdolla kannustamme siihen, että omaisuutta ei varastoitaisi autossa. Poikkeuksena ehtoon ovat esimerkiksi lomamatkat ja muutot, jolloin tavaran säilyttämiseen autossa on pätevä syy, Kujala huomauttaa. 

Jos murtoja ei oteta lukuun, suurin osa tilastoiduista vaatteiden varkauksisa tapahtuu silloin, kun ne on jätetty vartioimatta esimerkiksi uimahallien tai kuntosalien pukukoppeihin. Varkauksia sattuu toisinaan myös ravintoloissa ja terasseilla. Joissain tapauksissa työpaikan lukolliseen kaappiin on murtauduttu ja vaatteita varastettu kesken työpäivän. 

Tällaisissa tapauksissa varkauksiin sovelletaan Kujalan mukaan poissaehtoa, joka määrittelee enimmäiskorvausmäärän. On siis hyvä huomioida, onko erityisen kallista kelloa tai laukkua kannattavaa jättää vakuutuspaikan ulkopuolella oman onnensa nojaan.

– Kannattaa miettiä, jättääkö kallista korua uimahallin pukukaappiin tai arvokkainta takkia vartioimatta narikkaan, Kujala sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat