Nämä Putin-kriitikot ovat kokeneet Nemtsovin kohtalon 2000-luvulla

Moskova julisteet
Surumielenosoitukseen sunnuntaina 1.3.2015 osallistuneet kantoivat Boris Nemtsovin kuvia.
Julkaistu 02.03.2015 21:27

MTV UUTISET

Oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin perjantainen murha Kremlin edustalla täydentää murheellista listaa kuolleista Putin-kriitikoista 2000-luvulla.

Venäjä tapetut

Yhdistelmäkuvassa ylhäältä alas, vasemmalta oikealle: Natalia Estemirova, Boris Berezovski, Sergei Jushenkov, Aleksandr Litvinenko, Boris Nemtsov, Stanislav Markelov, Sergei Magnitski, Anastasija Baburova ja Anna Politkovskaja.

Anna Politkovskaja

Tshetsenian sodan ja presidentti Putinin yksi kärjekkäimpiä kriitikoita ammuttiin kotiovelleen lokakuussa 2006. Moskovalainen oikeusistuin tuomitsi viisi miestä toimittajana työskennelleen Politkovskajan murhasta, kaksi heistä sai elinkautisen. Palkkamurhan tilaaja on yhä mysteeri.

Aleksandr Litvinenko

Entinen Venäjän turvallisuuspalvelu KGB:n agentti myrkytettiin poloniumilla kuoli Lontoossa marraskuussa 2006 juotuaan poloniumilla myrkytettyä teetä. Hän syytti kuolinvuoteellaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia murhansa järjestämisestä. Venäjä on kiistänyt syytökset.

Ennen myrkyttämistään Litvinenko oli paljastanut Venäjän hallituksen salaisia terrorihankkeita ja syytti julkisesti Putinia Politkovskajan murhan tilaamisesta.

Britannian poliisin mukaan Litvinenkon murhasta epäillään kahta miestä, joita Venäjä on kieltäytynyt luovuttamasta Britanniaan pidättämistä ja oikeusprosessia varten.

Sergei Jushenkov

Sergei Jushenkov oli yksi Venäjän johtavista liberaaleista kansanedustajista. Hänet ammuttiin keväällä 2003 Moskovassa.

Jushenkov tunnettiin vaikutusvaltaisen liikemiehen Boris Berezovskin läheisenä poliittisena liittolaisena.

Silloinen sisäministeri Boris Gryzlov kertoi jo samassa kuussa, että murha olisi selvitetty ja motiivina olisivat Liberaalinen Venäjä -puolueen rahariidat. Pidätykseen liittyvät epäselvyydet, ministerin hätäily kesken rikostutkinnan sekä Jushenkovin kritiikki Putinia kohtaan ovat kuitenkin herättäneet epäilyt tutkinnan todenperäisyydestä.

Liberaalinen Venäjä -puolue syytti murhasta suoraan Putinia.

Sergei Magnitski

Asianajaja Sergei Magnitski vangittiin marraskuussa 2008 paljastettuaan venäläisviranomaisten harjoittaman satojen miljoonien veronkierron. Hänet löydettiin vuosi myöhemmin kuolleena sellistään. Viranomaisten mukaan kuolinsyy oli sydänkohtaus, mutta väitöksiä on esitetty myös siitä, että Magnitski pahoinpideltiin kuoliaaksi.

Magnitskin perhettä riivattiin vielä heinäkuussa 2013, kun asianajaja tuomittiin kuolemansa jälkeen itse syylliseksi veropetokseen.

Stanislav Markelov ja Anastasia Baburova

Tshetsheenejä ihmisoikeusjutuissa edustanut asianajaja Stanislav Markelov ja Novaja Gazeta -lehdessä työskennellyt Anastasia Baburova surmattiin, kun he olivat tulossa tiedotustilaisuudesta 19. tammikuuta 2009 Moskovassa. Ampuja pääsi pakenemaan kadun vilinään.

Epäilty, äärioikeistolaiseen Venäläinen kansallinen yhtenäisyys -ryhmään kuulunut mies saatiin myöhemmin kiinni ja hänet tuomittiin elinkautiseen.

Natalia Estemirova

Ihmisoikeusaktivisti ja dokumentaristi siepattiin ja murhattiin heinäkuussa 2009. Tshetshenian ihmisoikeusrikoksia tutkinut Estemirova murhattiin siepattiin Tshetsheniassa, minkä jälkeen hänen ruumiinsa löytyi Ingushiasta. Sekä Putinia että tshetseenijohtaja Ramzan Kadyrovia on ehdotettu murhan tilaajiksi.

Boris Berezovski

Venäläinen miljardööri ja liikemies kuoli maaliskuussa 2013 kotonaan Lontoossa. Kremlin sisäpiiriläisenä tunnetuksi tullut Berezovski kritisoi Putinin hallintoa kovasanaisesti.

Poliisin mukaan Berezovski löydettiin lukitusta kylpyhuoneesta silmukka kaulassaan, eikä hänessä ollut merkkejä kamppailusta. Kolmannen osapuolen osallisuutta Berezovskin kuolemaan ei kuitenkaan ole voitu sulkea täysin pois.

Venäjältä Britanniaan vuonna 2000 muuttanut Berezovski oli joidenkin tuttaviensa mukaan masentunut, mutta osa hänen lähipiiristään ei usko kuolemaa itsemurhaksi.

Berezovski on tuomittu poissaolevana Venäjällä veronkierrosta ja kavalluksesta. Tuomion mukaan Berezovski kavalsi noin 5,9 miljoonaa euroa lentoyhtiö Aeroflotin rahoja.

Aleksei Devotshenko

Kuuluisa venäläisnäyttelijä kieltäytyi vastaanottamasta kahta Putinin hänelle myöntämää palkintoa. Näyttelijän mukaan hän häpesi palkintoja ja kirjoitti mm. blogissaan saaneensa tarpeeksi tämän tsaarivaltion menosta. Devotshenko löydettiin kuolleena asunnostaan marraskuussa 2014.

Lähteet: STT, Reuters, Fusion.net

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä