Nämä saaret ovat alle 4 kilometrin päässä toisistaan, mutta vuosi vaihtuu 21 tunnin erolla

diomedesaaret aop
Nasan Terra-satelliitin kuvaa Diomedesaarista, joista suurempi kuuluu Venäjälle ja asuttu pienempi saari Yhdysvaltain Alaskalle.IMAGO/piemags/ All Over Press
Julkaistu 31.12.2024 18:38
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Niin sanottujen "eilisen" ja  "huomisen" saarten välissä sijaitsee kansainvälinen päivämääräraja.

Tiesitkö, että keskellä Beringinsalmea sijaitsee alle neljän kilometrin etäisyydellä toisistaan kaksi saarta, joista toisessa eletään Venäjän aikavyöhykkeellä ja toisessa Yhdysvaltain aikavyöhykkeellä?

Kyseessä ovat jääkauden jäänne, Diomedesaaret, joista läntisempi Iso-Diomede kuuluu Venäjälle ja itäisempi Pieni-Diomedes kuuluu Yhdysvalloille. Valtioiden raja vedettiin saarten välille, kun Venäjä myi Alaskan Yhdysvalloille vuonna 1867.

Nykyisin saarista on asutusta vain Yhdysvaltain puolella, noin satakunta. Iso-Diomede toimi Neuvostoliiton sotilastukikohtana toisessa maailmansodassa, jonka jälkeen saaren alkuperäisasukkaat pakkosiirrettiin mantereelle Siperian puolelle. Sodan jälkeen rajaa kutsuttiin kylmän sodan hengessä "jääesiripuksi".

merivartiosto diomedesaaret aop

Yhdysvaltain merivartiosto partioi pienen Diomedesaaren edustalla.

Saaret saivat nimensä Pyhän Diomedeen mukaan. Sen muistopäivää vietetään 16. elokuuta, jolloin tanskalainen tutkimusmatkailija Vitus Bering vieraili saarilla vuonna 1728. Häntä ennen saarilla oli kuitenkin ehtinyt jo käydä venäläinen tutkimusmatkailija Semjon Deznjov vuonna 1648. Beringin mukaan on nimetty saaria ympäröivä salmikin.

Saarten välinen salmi on noin neljä kilometriä leveä ja siitä kulkee myös kansainvälinen päivämääräraja, jonka vuoksi saarilla eletään eri vuorokautta, vaikka ne sijaitsevat aivan toistensa vieressä.

kartta diomedesaaret

Kaikkiaan aikaero Pieni-Diomeden ja Iso-Diomeden välillä on 21 tuntia ja saaria kutsutaankin leikkisästi "eilisen" ja "huomisen" saariksi. Siksi vuosi 2025 on jo alkanut Iso-Diomedella, kun taas Pieni-Diomedella vuosi vaihtuu vasta 11 tuntia Helsinkiä myöhemmin.

Lähteet: Nasa, PBS.org

Tuoreimmat aiheesta

Uusivuosi