Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen pitää yhtiötä ravistelevaa kriisiä vakavana. Kivinen sanoo MTV:n Uutisextrassa, että Ylen riippumattomuus ei kuitenkaan ole ollut uhattuna. Hänen mukaansa vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen ei ole tehnyt virheitä.
Yleä on syytetty muun muassa poliitikkojen, etenkin pääministeri Juha Sipilän liian varovaisesta kohtelusta. Tällä viikolla ajankohtaistiimin esimies Jussi Eronen ja toimittaja Salla Vuorikoski irtisanoutuivat Ylestä sananvapauteen liittyvien näkemyserojen vuoksi.
Vuorikoski oli tekemässä kiistan aloittanutta uutisjuttua pääministerin sukulaisten liiketoimista.
– On aina harmillista, että syntyy sellainen konflikti, jossa joku joutuu tekemään tällaisen johtopäätöksen, että jättää yhtiön, Kivinen sanoo MTV:n Uutisextrassa.
Kivinen toteaa samaan hengenvetoon, että hänelle olennaista on myöskin se, että yhtiössä vaalitaan sananvapautta ja näkemykset siitä ovat yhtenäiset.
– Siitä täytyy olla aivan kristallinkirkkaasti yhtenäinen näkemys. Niin, että ymmärretään, mitä ajetaan, toimitaan vastuullisesti ja toimintaa myös johdetaan. Jos näistä kysymyksistä on eri näkemyksiä, on kovin vaikea jatkaa yhteistoimintaa, Kivinen sanoo.
"Virheitä ei syntynyt"
Kivinen on tehnyt toimituksessa kuulemiskierroksen ja käynyt keskusteluja niiden kanssa, jotka ovat olleet kohussa "pyörteiden silmässä".
– En halunnut lähteä etsimään syyllisiä vaan ratkaisuja, Kivinen sanoo.
Kuulemisissa nousi esiin muun muassa tarve uutis- ja ajankohtaistoiminnan yksinkertaistamisesta, josta Yle kertoi eilen. Vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kertoi STT:lle, että hän ei jatkossa ota kantaa hankaliin tapauksiin, vaan ne ratkaistaan alemmalla portaalla.
Kivisen mielestä Jääskeläisen toiminnassa ei ole syntynyt virheitä kohun aikana.
– Hän on sekä minulle että muille sanonut, että joutuisi arvioimaan joitakin asioita uudestaan. En kuitenkaan sanoisi, että on syntynyt virheitä tai asioita, jotka olisi pitänyt korjata heti, Kivinen toteaa.
Sipilä-gate laukaisi epäilyt
Ylen riippumattomuusepäily nousi esiin marraskuun lopussa, kun Ylen johto päätti rajoittaa pääministeri Sipilän estellisyyskysymystä koskevaa uutisointia, Jääskeläisen mukaan osana itsenäistä ja tavanomaista uutisharkintaa.
Tätä ennen uutisoinnista suuttunut pääministeri Sipilä oli lähettänyt toimittaja Vuorikoskelle ja päätoimittaja Jääskeläiselle kymmeniä sähköposteja.
Ylen riippumattomuus ei ole Kivisen mukaan ollut tosiasiallisesti uhattuna.
– Uskallan sen näin selvästi sanoa, koska vastaan siitä, minkälaisia rahoitukseen liittyviä keskusteluja me omistajien kanssa käymme. On kuitenkin ongelma, että se näyttää siltä, Kivinen sanoo.
"Jääskeläisellä yksi Suomen vaikeimmista tehtävistä"
Kivisen mukaan Jääskeläinen hallitsee hyvin Ylen laajan uutiskoneistoon, jossa julkaistaan noin 300 juttua päivässä.
– Hänellä on yksi Suomen vaikeimmista tehtävistä siinä mielessä, että Ylen uutiskoneisto on valtavan laaja. Hän on niitä harvoja henkilöitä, jotka pystyvät tällaisen kokonaisuuden hallitsemaan ja hän on tehnyt sen hienosti ja hyvin.
Kivisen mielestä hänen Ylessä käymänsä keskustelut kertovat myös siitä, että journalismi on uusien asioiden edessä. Esimerkiksi television ajankohtaistoimituksessa on siirrytty tuottamaan paljon myös verkkoon kirjoitettua materiaalia.
– Kuinka näitä liitetään yhteen ja kuinka näiden yhteisvoimalla palvellaan yleisöä niin, että he voivat lopputulokseen luottaa. Ne ovat niitä kysymyksiä, joita toimituksessa täytyy ratkaista ja niistä on erilaisia näkemyksiä, Kivinen toteaa.
Tasapainon löytäminen tärkeää
Kivisen mukaan osa kuulluista yleläisistä kannattaa yksittäisen toimittajan vapautta ja osa kaipaa kurinalaisuutta.
– Täytyy löytää se tasapaino, jotta lopputulos olisi mielekäs. Jotta jutut ja aiheet ovat katsojille relevantteja ja mittasuhteiltaan oikeita. Ja että rajujenkin juttujenkin takana voidaan seistä niin, että kaikki mitä julkaistaan on varmasti kohdallaan, Kivinen sanoo.
Kivisen mukaan maine pitää ansaita ja luottamusta pitää pyrkiä rakentamaan yleisön silmissä joka päivä.
– Se on asia, johon haluamme kiinnittää huomiota, Kivinen toteaa.