Onhan lemmikilläsi mikrosiru? Suomen eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että löytyöeläintaloihin päätyneistä lemmikeistä osa joudutaan lopettamaan, kun omistajaa ei löydy. Mikrosirun avulla eläin pääsisi takaisin kotiin.
Suomen eläinsuojeluyhdistys SEY kertoo tiedotteessaan, että löytöeläintaloihin päätyy vuosittain yli 10 000 kissaa ja koiraa. Kissoista omaan kotiin haetaan vain noin joka neljäs, koirista yhdeksän kymmenestä.
Niistä eläimistä, joita ei haeta kotiin, osa päätyy paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin odottamaan uutta kotia, mutta osa joudutaan lopettamaan, kun lain edellyttämä 15 vuorokauden hoitovelvoite on täyttynyt.
Mikrosirun avulla omistajaan saataisiin yhteys nopeasti ja eläin pääsisi takaisin kotiin.
– Meiltä kysytään usein, kuinka moni eläin säästyisi lopetukselta, jos sillä olisi mikrosiru ja ajantasaiset omistajan yhteystiedot rekisterissä. Todellista lukua on mahdotonta saada selville, mutta asia koskee vuosittain todennäköisesti satoja eläimiä, tyypillisimmin kissoja, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist tiedotteessa.
– Varmaa on kuitenkin se, että tunnistusmerkintä nopeuttaa eläimen palautumista kotiinsa. Mitä nopeammin eläin palautuu, sen parempi eläimelle, mutta myös omistajan kukkarolle. Eläimen löytöeläintalossa viettämät yöt veloitetaan lemmikin omistajalta sen takaisinluovutuksen yhteydessä.
Lue myös: Lemmikki mukaan lomareissulle? Nämä asiat omistajan tulee ainakin huomioida
Mikä on mikrosiru?
Mikrosiru on eläimen niskaan ihon alle rokotuksen tapaan laitettava tunnistesiru, johon on tallennettu eläimen oma yksilöllinen tunnusnumero. Mikrosiru on turvallinen, eikä häiritse eläintä tai aiheuta sille kipua. Kansainvälinen standardi takaa, ettei kahta täsmälleen samanlaista numerosarjaa ole olemassa.
Turvasiru.fi-palvelu on internetissä vuorokauden ympäri toimiva rekisteri, jonne kaikki sirutetut lemmikit voidaan rekisteröidä riippumatta syntyperästä, eläinlajista, rodusta tai sukupuusta.
Lue myös: Eläinlääkäri varoittaa koiranomistajia Suomen suven vaaranpaikoista: "Kuolema voi tulla minuuteissa"
Kissat rekisteriin: "Edullinen henkivakuutus"
SEY kehottaa siruttamaan myös kissat. Kuvituskuva.Copyright (c) 2019 Nils Jacobi/Shutterstock.
Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti muuttui pakolliseksi maa- ja metsätalousministeriön joulukuussa 2020 antamalla asetuksella. Asetuksen mukaan koiranomistajan tulee hankkia koirallensa mikrosiru ja rekisteröidä koiran omistajatiedot viralliseen koirarekisteriin.
SEY toteaa tiedotteessaan pitävänsä kissojen saamista pakollisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin piiriin yhtä tärkeänä.
– On erinomaista, että koirien tunnistusmerkintä ja omistajatietojen rekisteröinti saatiin lainsäädäntöön. Myös kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja omistajatietojen rekisteröinti on ehdottoman tärkeää Suomessa vallitsevan kissakriisin ratkaisemiseksi ja kissan aseman parantamiseksi, sanoo Lindqvist.
Lindqvist suosittelee kissanomistajia siruttamaan kissansa ja rekisteröimään omistajatiedot, vaikka laki ei siihen vielä velvoitakaan.
– Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat kissalle kuin edullinen henkivakuutus, sanoo Lindqvist.
Lue myös: Helteillä piilee jopa hengenvaara: Näin helpotat kuumuudesta kärsivän lemmikin oloa
Tunnistusmerkintä erottelee kodittomat ja karanneet
SEY kertoo, että kissojen ja koirien tunnistusmerkintä on tärkeää ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä. Se auttaa erottelemaan toisistaan aidosti kodittomat eläimet ja ihmisen hoivasta karanneet tai eksyneet eläimet.
On hyvä muistaa, että löytöeläintalojen resurssit ovat rajalliset, mutta tunnistusmerkinnän avulla resurssit voidaan kohdentaa aidosti apua tarvitseville eläimille. Lisäksi lemmikit, joilla on omistaja, pääsevät nopeammin takaisin kotiin.
Lue myös: Pidätkö kissaasi vapaana? SEY muistuttaa: "Tappavat Suomessa vuosittain miljoonia luonnoneläimiä"
Lue myös: Tiesitkö? Näin kissan kasvoista voi arvioida, onko lemmikillä kipuja – tunnista hälyttävät merkit myös käytöksessä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: SEY