Nännit näkyviin! Free the Nipple -kampanja haluaa vapauttaa naisten rinnat

freethenipple
Miksi nännien näyttämistä kavahdetaan enemmän kuin väkivaltaa, kysyvät yhdysvaltalaisaktivistit. Kuvakaappaus elokuvasta Free The Nipple.Kuvakaappaus elokuvasta Free The Nipple
Julkaistu 03.02.2015 14:13

Milja Haaksluoto

milja.haaksluoto@mtv.fi

Twitterissä ja Instagramissa leviää kampanja, jossa naiset paljastavat nänninsä tasa-arvon nimissä. Free The Nipple pyrkii siihen, että naisten ja miesten nänneihin suhtauduttaisiin samalla tavalla.

Miksi pikkutytöt tarvitsevat uimapuvun, mutta poikalapsille riittävät uimahousut? Miksi imettävä äiti voidaan kokea sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaksi, mutta paljasta rintamustaan esittelevää miestä ei? Miksi naisen rintoja mystifioidaan ja peitellään?

Free The Nipple on yhdysvaltalainen elokuva ja tasa-arvoliike, joka pyrkii voimauttamaan naisia. Kampanja haluaa tuoda esiin kaksinaismoralismin siinä, että paljaan naisvartalon esittämistä paheksutaan ja sensuroidaan samalla, kun väkivaltaa saa esittää ihannoivassa sävyssä. Tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa puolestaan seurataan nuoria naisaktivisteja, jotka lähtevät New Yorkin kaduille rinnat paljaina haastaakseen konservatiiviset moraalisäännöt.

free the nipple

Mielenosoittajia vaatimassa naisille vapautta kulkea yläosattomissa. Kuva on otettu New Yorkissa elokuussa 2014.

Kampanjan verkkosivuilla muistutetaan, että joissain Yhdysvaltojen osavaltiossa naisen rintojen paljastaminen julkisesti on käytännössä laitonta – vaikka kyse olisi vauvan rintaruokinnasta. Sivuston mukaan Lousianan osavaltiossa paljaat nännit voivat viedä naisen jopa kolmeksi vuodeksi vankilaan ja aiheuttaa tuhansien dollareiden sakot.

Free The Nipple on saanut tukea lukuisilta julkkisnaisilta, jotka ovat innostuneet postaamaan sosiaaliseen mediaan yläosattomia kuvia itsestään. Esimerkiksi Miley Cyrus, Scout Willis, Cara Delevingne, Liv Tyler ja Lena Dunham ovat ottaneet osaa kampanjaan.

Yläosattomuutta on käytetty aiemminkin aseena feministisissä kampanjoissa. Esimerkiksi Femen -liike on tullut tunnetuksi yläosattomista mielenosoittajista. Naiskehon paljastamisella on pyritty kapinoimaan patriarkaalisia rakenteita vastaan ja tuomaan esiin naisen seksuaalisuutta naisten omilla ehdoilla.

rumer willis

Näyttelijä Rumer Willis osoitti tukensa Free The Nipple -kampanjalle.

Euroopassa naisten paljaisiin rintoihin ei suhtauduta yhtä tiukkapipoisesti kuin Yhdysvalloissa. Suomessa nainen saa toki imettää tai oleilla ilman yläosaa julkisella paikalla ilman rikossyytteitä. Laissa kielletty sukupuolisiveellisyyden loukkaaminen edellyttää pahennuksen aiheuttamista, eikä imettäviä äitejä lain silmissä rinnasteta itsensäpaljastajiin.

Siltikin aika ajoin meilläkin keskustellaan julkisesta imetyksestä ja sen soveliaisuudesta. Viime syksynä kummastusta herätti poliisin puuttuminen taideteoksen sisältämään alastomuuteen: alaston vartalo taideteoksessa koettiin lainvastaiseksi, joten teoksessa esiintyneen naisen tuli verhoutua alusvaatteisiin.

Mitä mieltä olet? Seksualisoidaanko naisten rintoja liikaa?

Lähteet FreeTheNipple.com, Femen.org

Tuoreimmat aiheesta

Rinnat