Facebookin ja Instagramin emoyhtiö Meta saattaa pian "vapauttaa nännit" somealustoillaan.
Akateemikoista, poliitikoista ja journalisteista koostuva valvontalautakunta antoi Metalle 17.tammikuuta suosituksen muuttaa alastomuutta ja seksuaalista toimintaa koskevia yhteisönormeja siten, että niitä ohjaavat selvät kansainvälisiä ihmisoikeusstandardeja kunnioittavat kriteerit, kertoo brittisanomalehti The Guardian.
Lautakunnan esitys sai alkunsa, kun Instagram sensuroi kaksi postausta transsukupuolisen, ei-binäärisen yhdysvaltalaispariskunnan tililtä. Parin päivitykset sisälsivät valokuvia, joissa pariskunta poseeraa paidattomina nännit peitettyinä. Jakotekstit käsittelivät transihmisten terveydenhuoltoa ja rahankeruuta rintakehäalueen leikkaukseen.
Instagramin käyttäjät olivat ilmiantaneet postaukset, jonka jälkeen tekoäly tarkisti ja poisti ne. Kun pariskunta valitti päätöksestä, Meta palautti ne julkaistuiksi.
Lautakunta huomautti, että Facebookin ja Instagramin alastomuutta ja seksuaalista sisältöä koskevat yhteisönormit perustuvat binääriseen sukupuolinäkökulmaan ja kehojen jaottelemiseen joko miehiin tai naisiin.
Tämä tekee nännien näyttämiseeen liittyvistä säännöistä epäselviä silloin, kun kyseessä on intersukupuolinen, ei-binäärinen tai transsukupuolinen käyttäjä.
Huomautuksessaan lautakunta suosittele, että Meta määrittelee selkeät, objektiiviset ja ihmisoikeuksia kunnioittavat kriteerit alastomuutta koskeviin sääntöihin. Tällä lautakunta haluaa taata, että kaikkia ihmisiä kohdellaan johdonmukaisesti kansainvälisten ihmisoikeusstandardien mukaan.
Free the Nipple -liike on vaatinut nännien vapauttamista jo vuosituhannen alusta asti
Aktivistiryhmä Lactivists, vapaasti suomennettuna laktivistit ovat yrittäneet koko 2000-luvun ajan murskata mielikuvan rinnoista seksuaalisina objekteina.
"Vapauttakaa nännit"-fraasista tuli pop-feministinen ilmaus vuonna 2013, kun Facebook poisti näyttelijä-ohjaaja Lisa Escon Free The Nipple - dokumentin sivuiltaan. Tämän jälkeen kampanja vapaiden nännien puolesta sai kannatusta muun muassa Rihannalta, Miley Cyrukselta ja Lena Dunhamilta.
2020-luvulla nännikohuja on aiheuttanut esimerkiksi Black Widow- näyttelijä Florence Pugh, joka on nähty punaisella matolla useaan kertaan nännit paljastavissa asuissa.
Pugh kommentoi viime heinäkuista kohua nostattanutta esiintymistään pinkissä, rinnat paljastavassa, Valentinon mekossa Voguelle seuraavasti:
– En ole koskaan pelännyt sitä, mitä on kankaan alla. Jos tunnen oloni mekossa hyväksi, käytän sitä. En tietenkään halua loukata ihmisiä, mutta miten nännini voivat loukata ihmisiä niin paljon?
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.
Vuonna 2015 Los Angelesissa vaikuttava taiteilija Micol Hebron loi tarroja Instagramin sallimista miesten nänneistä, jotta sovelluksen naiskäyttäjät voisivat liimata ne omien nänniensä päälle rinnat paljastavissa valokuvissa. Hebron halusi tampauksellaan ilkkua sääntöjen epäoikeudenmukaisuutta.
– Tavoitteeni ei ole, että naiset saavat olla paidattomina, mutta uskon, että on todella tärkeää tavoitella kaikkien kehojen autonomiaa.
– Jotkut ihmiset voivat pitää nännikeskustelua typeränä, mutta se ei ole sitä, kun ajattelemme miten valtiojohdot ympäri maailmaa yrittävät kontrolloida ja alistaa naisiksi identifioituvien, transihmisten ja ei-binääristen kehoja, Hebron kommentoi.
Lue myös: Rinnat paljaana saunoneet tissiaktivistit poistettiin yleisestä saunasta – saako nainen olla julkisella paikalla ilman paitaa?
Myös suomalaiset aktivistit ovat kantaneet kortensa kekoon nännien vapauttamiseksi.
Vuonna 2021 feministisen aktivistiryhmän Cult Cunthin järjestämissä tissiflashmob-tapahtumissa oli ennätysmäärä osallistujia, kerrotaan Ylen artikkelissa. Flashmob protestoi sitä, ettei eri sukupuolten yläosattomuudessa toteudu tasa-arvo. Samana vuonna Cult Cunth lanseerasi #nännitneutraaliksi-somekampanjan, jonka tarkoitus oli neutralisoida naisten nännejä.
Vuonna 2019 feministiaktivisti Sandra Marins puolestaan vilautti rintaansa Linnan juhlien jatkojen suorassa tv-lähetyksessä.
– Minun Suomeni on tasa-arvoinen ja kaikkien tissit on ookoo, Marins kommentoi tapausta tuoreeltaan Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersonin twiittaamalla videolla.
Lue myös: Jeanne ei päässyt museoon paljastavan asunsa vuoksi – tämä kaula-aukko oli liikaa: "Minusta tuntuu, että kaikki tuijottavat rintojani"
Nännien kohtalo selviää viimeistään kahden kuukauden päästä
Facebookin ja Instagramin emoyhtiöllä on noin kaksi kuukautta aikaa vastata valvontalautakunnan esitykseen julkisesti.
– Kehitämme koko ajan käytäntöjämme, jotta alustamme olisivat turvallisia kaikille käyttäjille. Tiedämme, että voimme tehdä enemmän tukeaksemme LGBTQ+ -yhteisöä, kommertoi Metan edustaja.
Siirtyminen vapaampien nännien somekulttuurin ei kuitenkaan ole täysin mutkatonta.
Saavatko nännit kohta näkyä somekuvissa?
Siinä missä lautakunnan neuvonantajat saattavat olla valmiita toivottamaan kaikki nännit tervetulleiksi someen, nähtäväksi jää, miten Facebookin ja Instagramin automaattinen sisältömoderointisysteemi pystyy toimimaan uusien sääntöjen puitteissa.
Kuinka se esimerkiksi erottaa ilman seksuaalista tarkoitusta julkaistun paidattaman kuvan ja pornon toisistaan?
– Asiayhteys on se mikä merkitsee ja algoritmit ovat surkeita ymmärtämään asiayhteyksiä, kommentoi Columbia-yliopiston digitaalisen journalismin tutkijatiimin johtaja Emily Bell.
Sekä Facebookissa että Instagramissa käyttäjät voivat ilmiantaa sisältöjä, jotka heidän mielestään rikkovat yhteisön sääntöjä. Bellin mukaan jotkut ihmiset käyttävät tätä ominaisuutta aseena toisiaan vastaan sosiaalisessa mediassa.
– Rintakehäleikkausta käsittelevää valokuvaa ja jakotekstiä ei olisi pitänyt ilmiantaa, mutta niin tehtiin. Ilmiantojen takana saattoivat olla transfobiset ihmiset.
Jillian York, aktivisti ja ilmaisun vapauden johtaja lisää, että yhtiöille, jotka käyttävät tekoälyä, on hankalaa tehdä oikeita päätöksiä jokaisessa tilanteessa. Electronic Frontier Foundation on kansainvälinen tietoyhteiskunnan kansalaisoikeuksia puolustava järjestö.
– Automatisoidulle teknologialle ei ole helppoa tunnistaa, onko kuvassa rinnat paljaana oleva ihminen täysi-ikäinen vai ala-ikäinen. Tekoäly saattaa erottaa yhdeksänvuotiaan ja 26-vuotiaan, mutta entä 17-vuotiaan ja 18-vuotiaan?
Lue myös: Aamutelevision juontajan nänni-lipsahdus sekoitti pakan täysin – nyt pääsi freudilainen!
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
3:22Joukko yläosattomia naisia protestoi New Yorkissa tasa-arvon puolesta ja internet-sensuuria vastaan vuonna 2018.
Lähteet: The Guardian, Yle