Nasa: Etelämantereen otsoniaukko nyt mittaushistorian pienin – ilmiö poikkeuksellinen

4:05img
Huolettaako ilmastonmuutos? Kansalaiset kertovat, mikä ilmastonmuutoksessa huolettaa ja mitä asialle pitäisi tehdä: "Ei kasvisten syömisellä pelasteta maailmaa".
Julkaistu 22.10.2019 21:03

MTV UUTISET – STT

Otsonikerroksen jokasyksyinen aukko Etelämantereen yllä on nyt mittaushistorian pienin, ilmoittaa Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa. Otsoniaukon kokoa on mitattu vuodesta 1982.

1:05img

Video: Etelämantereen sulamisnopeus on kuusinkertaistunut 40 vuodessa.

Nasan mukaan epätavallisen korkeat lämpötilat stratosfäärissä Etelämantereen yllä ovat pienentäneet selvästi otsonikatoa syyskuussa ja lokakuussa. Otsonikehän aukon koko on ollut viime viikkoina vain 10 miljoonaa neliökilometriä, kun se tavanomaisesti kasvaa enimmillään tuohon verrattuna kaksinkertaiseksi.

Nasa arvioi, että nyt koettu ilmiö on poikkeuksellinen mutta ei ennenkokematon. Aukon pieni koko ei viraston mukaan kerro siitä, että ohentunut otsonikerros olisi nopeasti toipumassa.

Otsoniaukon koolla ei ole Nasan mukaan kyetty toteamaan olevan yhteyttä ilmastonmuutokseen.

Korkealla stratosfäärissä oleva otsonikerros suojaa maapalloa haitalliselta ultraviolettisäteilyltä. Uv-säteily voi esimerkiksi aiheuttaa syöpää sekä vahingoittaa kasveja.

Tuoreimmat aiheesta

Etelämanner