Nasa julkaisi satelliittikuvan Euroopan suurimmasta asteroidin törmäyskraatterista Ruotsissa – halkaisija arviolta 50 kilometriä

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa on julkaissut paljonpuhuvan kuvan Euroopan suurimmasta asteroidin törmäyskraatterista Ruotsissa.

Taalainmaan läänissä Keski-Ruotsissa sijaitseva törmäyskraatteri on halkaisijaltaan 50 kilometriä. Nasa julkaisi kuvan Siljan-järven alueella olevasta kraatterista Earth Observatory -sivustollaan.

Nasa otti kuvan kraatterista vuoden 2020 kesäkuussa Landsat 8 -satelliitilla olevalla Operational Land Imager -instrumentilla.

Kraatteri on suurin tunnetuin asteroidin törmäyskraateri Euroopassa ja lukeutuu myös maailman 20 suurimman törmäyskraaterin joukkoon.

Siljan neliökuva
Kraatteri on leveydeltään useita kymmeniä kilometrejä halkaisijaltaan.

Satoja miljoonia vuosia vanha

Nasan mukaan alueelle iski noin 380 miljoonaa vuotta sitten asteroidi, joka jätti aikamoisen jäljen.

Jopa satojen vuosien eroosion jälkeen asteroidin jättämä jälki on nähtävissä, erityisesti taivaalta käsin. Taalainmaa on mäkistä, metsäistä ja järvistä maastoa, mikä vaikeuttaa luonnonmuodostelman havaitsemista maankamaralta käsin.

Nasa on nimennyt jäljen "Siljanin renkaaksi"

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kraatterin maa kraaterin keskiosassa on paikoin kohonnut ympäröivää maa-aluetta korkeammaksi. Kraateria kiertää kehän muotoinen lohko maata, joka on tänä päivänä paikoittain veden täyttämää.

Kraaterin eteläpuolella sijaitseva Siljan-järvi on alueen suurin järvi ja sen yhdistää Orsa-järveen pieni joki.

Kraatterin kaivelu jatkuu

Ihmiset ovat asuneet törmäyskraatterin alueella vuosituhansia tietämättä maata muovanneesta asteroidista.

Nasan mukaan geologit porasivat alueella 1960-luvulla oppiakseen lisää kraaterin alla piilevästä muinaisesta historiasta.

Tutkimukset jatkuvat tänäkin päivänä. Vuonna 2019 syvältä maan uumenista porattujen kivinäytteiden perusteella maaperä on aikoinaan soveltunut elinympäristöksi.

Vuonna 2021 julkaistussa tutkimuksessa tutkijat löysivät 500 metrin syvyydestä sienten fossiileita.

Lue myös:

    Uusimmat