Tutkijaryhmä on löytänyt kaksiviikkoisen tutkimusristeilyn aikana Tyynenmeren pohjasta satoja meteoriitin kappaleta, kertoo Tekniikan Maailma. Analysoidut kappaleet vahvistavat, että vuonna 2014 maahan iskeytynyt meteoriitti on tullut Aurinkokunnan ulkopuolelta.
Harvardin yliopiston fyysikko Avi Loebin johtama tutkijaryhmä vahvistaa, että Tyyneenmereen putosi tähtienvälisestä avaruudesta tullut kappale vuoden 2014 tammikuussa. Tähtitieteilijöiden mukaan meteoriitin valtava nopeus maahan törmätessä puoltaa sitä, että kappale on todennäköisesti lähtöisin tähtienvälisestä avaruudesta.
Kappale oli halkaisijaltaan noin metrin suuruinen, kunnes se hajosi ilmakehässä tuhansiin pieniin osiin. Näitä jäänteitä Loebin tutkimusryhmä on nyt löytänyt Tyynenmeren pohjasta yhteensä noin 700 kappaletta. Meteoriitin kappaleet ovat kooltaan 0,05–1,3 millimetriä.
Lue myös: Valtava mysteeriesine huuhtoutui Australian rannikolle – asiantuntija kertoo, mistä todennäköisesti on kyse
Sirpaleiden koostumus poikkeaa tavallisesta
Sirpaleita analysoidaan tällä hetkellä useissa eri yliopistoissa, kuten Papua-Uusi-Guinean teknillisessä yliopistossa ja Harvardin yliopistossa. Tällä hetkellä meteoriitin sirpaleita on ehditty analysoida 57 kappaletta, ja analyysi on Loebin mukaan vahvistanut IM1-nimisen meteoriitin tulleen Aurinkokunnan ulkopuolelta.
Loeb esittelee blogissaan S21-nimistä sirpaletta, jonka koostumus poikkeaa merkittävästi tavallisista, Aurinkokunnan sisältä Maahan sinkoutuneista meteoriiteista.
– Alkuainekoostumus ei vastaa Maan seoksia, ydinräjähdysten laskeumia tai magmamerien koostumusta Maassa, sen kuussa tai Marsissa. Koostumus ei vastaa myöskään muita luonnollisia meteoriitteja Aurinkokunnassa, Loeb kirjoittaa.
Tekniikan Maailma kertoo, että Avi Loeb on tehnyt itselleen nimeä avaruusolioiden olemassaolon vahvana puolustajana. Loeb on esittänyt, että IM1 voisi olla vieraan sivilisaation avaruusalus. Nyt tehdyn analyysin perusteella tällaisesta ei kuitenkaan ole näyttöä.