Maan pinnan alta löytyi kaksi käsittämätöntä "möykkyä" – nyt niiden mysteeri saattoi ratketa

4:17imgKatso myös: Italiassa heräilee supertulivuori, jonka purkauksen voima voisi mullistaa planeettamme elämän
Julkaistu 06.11.2023 06:13
Toimittajan kuva
Seppo Haaparanta

seppo.haaparanta@mtv.fi

Tieteentekijöillä on uusi teoria ympäristöstään selvästi erottuvista valtavista möykyistä maapallon vaipassa.

Seismologit ovat tienneet jo 70-luvulta lähtien, että maapallon vaipan syvimmässä osassa piilee kaksi poikkeuksellista, valtavaa aluetta. Toinen mantereen kokoisista möykyistä sijaitsee Afrikan ja toinen eteläisen Tyynenmeren alla. Niiden syntyhistoriasta ei ole ollut tarkkaa tietoa, mutta siitä on nyt esitetty varteenotettava teoria, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ympäristöään raskaammat alueet saattavat olla peräisin maapalloa sen varhaisessa historiassa kohdanneesta katastrofista, jonka yhteydessä syntyi Kuu – törmäyksestä varhaisen Maan ja Mars-planeetan kokoisen Theia-avaruuskappaleen välillä. 

Valtava törmäys tapahtui noin 4,5 miljardia vuotta sitten syösten sulaa kiveä maata ympäröivään avaruuteen. Ajan saatossa tästä kiviaineksesta muodostui Kuu.

Osa Theiasta saattoi kuitenkin jumittua maapallon sisälle upoten juuri ja juuri maan pirullisen kuuman rauta- ja nikkeliytimen yläpuolelle.

Lue myös: Tutkijat: Maan ydin saattaa vuotaa

Kauan odotettu todiste

Teoriaan päädyttiin, kun tutkijat simuloivat tietokoneella Theian ja Maan törmäystä ja ottivat siinä huomioon näiden kahden avaruuskappaleen koostumuksen ja Maan vaipan evoluution. Tulosten perusteella tutkijat nyt esittävät, että osa Theiasta upposi Maapallon sisään muodostaen nämä kaksi "möykkyä".

– Möykkyjen pohjat ovat noin 2 900 kilometriä jalkojemme alla, ja ne muodostavat noin kaksi prosenttia Maan massasta, sanoi geofyysikko Qian Yuan, joka johti Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen tutkimusryhmää.

– Ne löytyivät, kun havaittiin, että seismiset aallot matkaavat hitaammin näiden alueiden läpi verrattuna niitä ympäröivään vaippaan. Kumpikin möykyistä on massaltaan tuplasti Kuuta suuremmat, joten ne ovat massiivisia.

Jos tutkimuksen päätelmät ovat oikeat, möykyt ovat kauan odotettu todiste teorialle Kuun synnyttäneestä törmäyksestä.

– Tähän mennessä ei ole ollut yksimielisyyttä, voimmeko löytää tästä tapahtumasta todisteita paitsi Kuusta, mutta myös jostain havaittavissa olevasta ominaisuudesta Maapallolla, sanoi tutkimusta tekemässä ollut Paul Asimow.

Vihjeitä elämän salaisuuksista?

Asimow painottaa, että möykyt ovat suurimmat poikkeamat maan kerroksellisessa rakenteessa. 

– Tämä on uskomatonta, että voimme löytää jäänteitä toisesta planeetasta – Theiasta – jos kaivaudumme tarpeeksi syvään Maan vaippaan, hehkutti Hongping Deng Shanghain astronomisesta observatoriosta.

Möykkyjen suuremman tiheyden uskotaan johtuvan niiden suuresta rautakoostumuksesta, kuten kuukivienkin.

Tietämyksen lisääntyminen Theian ja Maan törmäyksestä voi auttaa selittämään Maan ja muiden kivisten planeettojen evoluutiota. Tämä saattaa auttaa tieteilijät jopa elämän synnyn salaisuuden jäljille.

– Maa on yhä ainoa vahvistetusti elinkelpoinen planeetta, emmekä tiedä miksi, sanoi Yan.

– Tämä törmäys selittää maan evoluution perustaa. Sen seurausten tutkiminen voi auttaa meitä selvittämään, miksi maa on erilainen kuin muut kiviplaneetat.

Lue myös: Islannissa huolestuttavia merkkejä: Tuhansia maanjäristyksiä viikon sisään, maanpinta noussut senttejä

Tuoreimmat aiheesta

Tiede