Nasaan liittyvät salaliittoteoriat elävät sitkeästi: "Matkat Kuuhun pelkkää huijausta"

1:16img
Julkaistu 29.07.2018 10:31
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa täyttää tänään 60 vuotta. Vuosikymmenten ajan Nasan logo on symboloinut ihmiskunnan luovuutta, määrätietoisuutta ja teknologisen kehittymisen huipentumaa. Nasan historian suurimpana saavutuksena pidetään ihmisen lähettämistä Kuuhun vuonna 1969.

Video: Astronautit saivat aikaan kuun lämpeämisen – mutta miten?

Suuri saavutus on kuitenkin synnyttänyt vanavedessään myös useita salaliittoteorioita, jotka tuntuvat vain voimistuneen ajan myötä.

Yksi syy tähän lienee, että Kuu menetti ensimmäisten miehitettyjen lentojen jälkeen poliittisen kiinnostavuutensa, eikä uusia lentoja ole sittemmin tehty enää vuosikymmeniin.  

Nasan väitetään lavastaneen kuulennot

Teorioiden mukaan Nasa lavasti kuulennot, jotta se olisi päässyt niskan päälle Neuvostoliiton kanssa käymässään avaruuskisassa.

Maan kiertoradalle ensimmäisenä satelliittina laukaistu Sputnik tuli Yhdysvalloille shokkina ja vastauksena perustetun Nasan oli kehitettävä jotain paljon parempaa. Kovaksi tavoitteeksi asetettiin, että Nasan oli saatava ihminen Kuuhun.

Salaliittoteorioiden mukaan kuulento oli pakko lavastaa, koska tekninen osaaminen ei ollut riittävällä tasolla eikä astronauteilla olisi ollut edes mahdollisuutta päästä terveinä ohi maapalloa ympäröivästä Van Allenin säteilyvyöhykkeestä.

Teorioiden mukaan astronautit kyllä nousivat kuurakettien mukana ylös Maan ilmakehään, mutta he jäivät todellisuudessa kiertämään lennon ajaksi maapalloa matalalla kiertoradalla.

superkuu kuu uusikaupunki

"Todisteita" kuvamateriaalista

Salaliittoteorioiden mukaan Kuun pinnalta otetut kuvat ja televisiolähetys oli kuvattu studiossa maan pinnalla.

Teorioita kehitelleiden tahojen mukaan Kuusta otetussa kuvamateriaalissa näkyy useita epäjohdonmukaisuuksia muun muassa valaistukseen, astronauttien liikkeisiin sekä Kuun pinnalle asetetun lipun heilumiseen liittyen. 

Buzz Aldrinin jalanjälki Kuussa (AOP)

Buzz Aldrinin jalanjälki Kuussa.

Kritiikkiä on esitetty myös siitä, että miksi kuvamateriaalissa ei näy lainkaan tähtiä, vaikka Kuusta on aina esteetön näkymä avaruuteen.

Useat tahot, Nasa mukaan lukien ovat esittäneet salaliittoteoriat tyrmäävät todisteet, mutta silti sinnikäs joukko ihmisiä on pysynyt epäilevällä kannalla.

Aldrinin päre paloi syytöksiin

Salaliittoteoreetikot ovat myös suoraan syyttäneet astronautteja huijaukseen osallistumisesta.

Vuonna 2002 Bart Sibrel ahdisteli ensimmäisellä kuulennolla ollutta astronautti Buzz Aldrinia kadulla niin pitkään, että Aldrin löi Sibreliä tuohtuneena.

Tätä ennen Sibrel syytti Aldrinia varkaaksi ja valehtelijaksi sekä vaati häntä vannomaan käsi raamatulla, että hän todella kävi Kuussa.

Salaliittoteoriaan uskovia ei ole hiljentänyt edes se, että kuualusten laskeutumispaikoilla otetuissa satelliittikuvissa näkyy selvästi astronauttien jättämiä jälkiä ja laitteistoa Kuun pinnalla.

Kuuhuijaus vaikuttaakin olevan liian herkullinen ajatus, jotta siitä voisi luopua.


Tuoreimmat aiheesta

Avaruus