Nasan kaivausoperaatio Marsissa keskeytyi äkillisesti – tässä odottamaton syy: "Mars yllätti meidät jälleen"

Yhdysvaltain liittohallituksen alainen ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASAn porausoperaatio keskeytyi äkillisesti Marsissa viime viikonloppuna.

Avaruusjärjestö NASA on tutkinut Marsin maankuoren alla olevaa maaperää tiiviisti viime päivien aikana. Operaation tarkoituksena on tutkia Marsin sisustaa sekä selvittää planeetan lämpötilatasapainoa.

Järjestö yritti porautua punaisen planeetan maaperään Insight-laskeutujan kuljettaman laitteiston avulla, kun kaivautuminen keskeytyi odottamattomalla tavalla.

Avaruusjärjestö kertoo kaivuuoperaationsa äkillisestä käänteestä myös sosiaalisessa mediassa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Mars yllätti meidät jälleen. Kun kaivoimme tänä viikonloppuna, porakone joutui nousemaan puoliksi ylös kuopastaan. Alustavan arvion mukaan pääsyy tapahtuneeseen ovat maaperän odottamattomat ominaisuudet, Nasa kirjoittaa Twitterissä jakamansa videon yhteydessä.

Nasa kertoo verkkosivuillaan, että tutkimusryhmä pyrkii nyt selvittämään, miten lupaavasti alkanutta kaivuutyötä voidaan planeetan kamaralla jatkaa.

Viime viikkojen aikana Marsin maaperän kaivamiseen on käytetty apuna kaivinkoneen kauhaa, jolla on pyritty luomaan kaivamiseen vaadittavaa kitkaa. Ilman riittävää pitoa ja kitkaa laitteisto käytännössä vain pomppisi paikallaan.

Nyt tutkimusryhmä selvittää, miten Insightin robottikättä olisi turvallisinta siirtää kuvauslaitteen luota, jotta tilanteen arvioiminen olisi helpompaa.

Myös eurooppalaiset toimijat tukevat pitkäjänteistä operaatiota

Marsin maaperään porautuminen on haastavaa ja vaatii pitkäjänteisyyttä: NASA on yrittänyt kaivautua maanpinnan alle helmikuusta lähtien.

Insight-laitteessa on lämpöanturi, jota tuttavallisemmin kutsutaan ”myyräksi”, joka porautuu asteittain maaperään.

Anturi kaivautui viime viikon aikana kahden senttimetrin syvyyteen. Vaikka määrä tuntuu naurettavan pieneltä, NASA pitää saavutusta merkittävänä.

Nasan Insight-laskeutuja ankkuroitui Marsin pinnalle noin vuosi sitten.

Myös useat eurooppalaiset toimijat, kuten ranskalainen Centre National d'Études Spatiales (CNES) sekä saksalainen Aerospace Center (DLR), ovat antaneet tukensa NASAn Insight-operaatiolle.

Lähteet: NASA, Twitter

Lue myös:

    Uusimmat