Perseverance eli Sisu etsii planeetan pinnalta merkkejä muinaisesta elämästä. Mukana matkassa on myös pienoishelikopteri sekä suomalaisia mittauslaitteita.
Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Perseverance-mönkijän on määrä laskeutua Marsin pinnalle tänään noin iltayhdeltätoista Suomen aikaa. Kyseessä on jo viides mönkijä, jonka Nasa lähettää tutkimaan punaista planeettaa.
Laskeutumispaikaksi on valittu Jerezo-kraatteri, jossa arvioidaan joskus olleen jokisuisto ja järvi. Alueen kerrostumista toivotaan löytyvän merkkejä muinaisesta elämästä Marsissa.
Kiinnostavuuden lisäksi kraatteri on myös epätasainen ja poikkeuksellisen haastava paikka laskeutumiselle. Jos kaikki menee hyvin, Perseverancen – jonka voi kääntää suomeksi "Sisuksi" – odotetaan lähettävän Maahan kuvia pian laskeutumisensa jälkeen
Lue myös: Nasan Mars-lennon kriittisin hetki tapahtuu huomenna – animaatio näyttää, mitä "seitsemän kauhun minuutin" aikana tapahtuu
Elämän merkkien etsimisen lisäksi Perseverancen tutkimukset pohjustavat myös mahdollista tulevaa miehitettyä lentoa Marsiin ja ehkä lopulta jopa siirtokunnan perustamista. Tätä varten mukana on muun muassa laite, jolla testataan hapen valmistamista Marsin ilmakehän tarjoamista tarpeista.
Uutuus on myös mönkijän "vatsaan" kiinnitetty vajaan parin kilon painoinen Ingenuity-pienoishelikopteri, jolla kokeillaan lentämisen mahdollisuuksia Marsin olosuhteissa.
Lue myös: Luvassa herkkua avaruuden ystäville: Kolmen valtion luotaimet saapumassa Marsiin etsimään elämän merkkejä
Yhdysvaltain Mars-lentoon liittyy jännitettävää myös suomalaisittain. Eurooppalainen konsortio toimitti Perseverance-mönkijään mittauslaitteiston, ja yksi konsortion jäsen on Ilmatieteen laitos, jonka toimittama kosteus- ja painemittauslaitteisto perustuu suomalaisen Vaisalan anturiteknologialle.
Viime viikolla Marsia kiertävälle radalle saapuivat myös Arabiemiraattien ja Kiinan luotaimet. Niistä viimeksi mainittu, Tianwen-1, aikoo myös laskea planeetan pinnalle mönkijän toukokuussa.