Nato-jäsenyys maksaisi 40 miljoonaa euroa vuodessa

1:43img
Julkaistu 07.04.2015 03:07

MTV UUTISET - STT

Arvioiden mukaan Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden hinnaksi tulisi noin 40 miljoonaa euroa vuodessa.

Näin arvioivat konserniohjausyksikön johtaja Janne Kuusela puolustusministeriöstä sekä Nato ja Suomi -kirjan kirjoittajat komentaja Juha-Antero Puistola ja toimittaja Jyrki Karvinen

Karvinen hahmottaa asian niin, että jäsenyydellä ei suoraan olisi mitään vaikutusta Suomen oman puolustuksen menoihin. Arvioitu 40 miljoonan lisäys tulisi siis päälle eräänlaisena osallistumismaksuna jäsenyydestä, esimerkiksi hallintokuluina.

Käytännössä Nato-jäsenyyden suurimmat kiinteät kuluerät olisivat maksuosuus Naton yhteisiin budjetteihin sekä henkilöstön lähettäminen Naton komentorakenteisiin.

– Sen voi selkeästi sanoa, että Nato-jäsenyyden kautta ei tule säästöjä, jotka liittyvät Suomen oman puolustuksen menoihin, Karvinen sanoo.

"Voisi tuoda myös säästöjä"

Nato-maiden tavoitteeksi on asetettu 2 prosentin käyttäminen puolustusmenoihin. Tämä ei silti suoraan tarkoita, että Suomen pitäisi nostaa osuutta nykyisestä 1,3 prosentista. Vain muutama Nato-maa on käytännössä yltänyt tavoitteeseen, useimmat ovat hieman yli tai alle Suomen tason.

– Meidän puolustusvoimiemme tekninen osaaminen ja Nato-yhteensopivuus olisivat varmaan tällä hetkellä ihan hyvää keskitasoa Nato-maiden joukossa, arvioi puolustusministeriön Kuusela.

Pidemmällä aikavälillä Nato-jäsenyys voisi tuoda myös säästöä joissain kohdin. Tarkkoja euroja on silti mahdoton sanoa.

– Naton kustannuksista voi antaa vain suuntaa-antavia arvioita. Todelliset kustannukset selviäisivät vasta, jos jäsenyydestä alettaisiin neuvottelemaan, puolustusministeriön Kuusela sanoo. 

Suomen puolustusmenoissa on lähivuosina nousupaineita etenkin tulevien hankintojen vuoksi. Hornetien korvaaminen on jo yksinään miljardiluokan hanke. Jyrki Karvinen arvioi, että Nato-jäsenyys voisi tuoda säästöjä esimerkiksi yhteisissä hankinnoissa.

– Hornetit maksavat 150 miljoonaa euroa kappale, jolloin pienikin säästö on jo valtava, hän huomauttaa.

Puolustuksen parlamentaarinen selvitystyöryhmä esitti viime syksynä, että Puolustusvoimat saisi 50 miljoonaa euroa lisää vuonna 2016 ja summa nousisi asteittain vuoteen 2020 mennessä 150 miljoonaan euroon indeksikorotusten lisäksi.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015