Nato lisää pelotetta Venäjää vastaan: Tuo lisäjoukkoja Baltian maihin ja Puolaan

2:25img
Julkaistu 10.02.2016 19:26

MTV UUTISET - STT

Nato vahvistaa läsnäoloaan Baltian maissa ja Puolassa lisätäkseen pelotetta Venäjää vastaan.

Naton puolustusministerit ovat vahvistaneet suunnitelman, jolla kohennetaan Itä-Euroopan jäsenmaiden turvallisuutta. 

Yhdysvallat ja Britannia ovat luvanneet lähettää lisää kalustoa ja joukkoja Itä-Eurooppaan. Myös harjoitustoimintaa alueella lisätään. Baltian maiden ja Puolan lisäksi läsnäoloa vahvistetaan Romaniassa ja Bulgariassa.  

Yhdysvallat aikoo nelinkertaistaa rahoituksensa Euroopan turvallisuuden vahvistamiseen. Britannia lupaa lähettää viisi sota-alusta Itämerelle.  

-On vielä liian aikaista laskea kaikkia toimia yhteen, sanoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Brysselissä, jossa Naton puolustusministerit ovat torstaihin asti koolla.  

Itä-Eurooppaan on tarkoitus lähettää joukkoja kierrätettävällä periaatteella. Pysyviä tukikohtia ei ole tulossa, vaikka esimerkiksi Puola on niitä vaatinut.  

Suomi mukana työillallisella  

Nato-maat puntaroivat kokouksessaan, voiko Nato osallistua myös Euroopan pakolaiskriisin hoitoon. Turkki on pyytänyt Natolta apua rajavalvontaan ja pakolaisveneiden pysäyttämiseen. 

- Totta tai tämä on asia, jota on harkittava huolella, Stoltenberg sanoi ja ennakoi vastausta torstaihin mennessä.  

Turkin ja Saksan johtajien mukaan Nato voisi auttaa ihmissalakuljetuksen kitkemisessä ja pakolaisveneiden pysäyttämisessä. Euroopan unioni ja Turkki eivät ole saaneet Turkin rannikon valvontaa hallintaan. Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan Nato voisi tarjota apua Euroopan rajavalvontavirasto Frontexille merialueen partiointiin.  

Nato-kokous on jatkunut tänään työillallisella, jonne on kutsuttu myös Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.). Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Nato-maiden ministerit pitivät kokouksen niin sanottujen edistyneiden kumppanimaiden kanssa.  

Ministeri Niinistö odottaa illalliselta keskustelua etenkin Naton harjoitustoiminnasta, jonka suunnitteluun Suomi on osallistunut.  

Naton Yhdysvaltain suurlähettiläs Douglas Lute kertoi tapaamisen alla, että Nato haluaa kuulla, mitä edistyneet kumppanimaat yhteistyöltä odottavat. Suomen ja Ruotsin kohdalla huomio kohdistuu Itämeren alueeseen, jonka strateginen merkitys Natolle on kasvanut.  

Naton edistyneitä kumppanimaita ovat myös Australia, Jordania ja Georgia. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat