Nato vahvistaa sotilaallista läsnäoloa Baltian maissa ja Puolassa. Jokaiseen maahan lähetetään yksi pataljoona eli noin tuhat sotilasta maata kohti.
Päätös joukkojen lähettämisestä tehtiin Naton jäsenmaiden puolustusministerien kokouksessa Brysselissä.
Nato aikoo uutistoimisto AFP:n mukaan myös hyväksyä Romanian tarjouksen ottaa joukkoja alueelleen. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi myös, että Nato aikoo lisätä läsnäoloaan Mustallamerellä.
Naton puolustusministerit kokoontuivat tänään Brysselissä kaksipäiväiseen kokoukseen.
Suomi ja Ruotsi on kutsuttu kokoukseen edistyneiden kumppanimaiden edustajina, mutta niillä ei ole roolia joukkojen lähettämisessä. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) osallistui työillalliselle, jonka aiheena oli Naton ja EU:n yhteistyö. Suomi ja Ruotsi ovat kokouksessa mukana ainoina kumppanimaina.
Selvä viesti Venäjälle
Naton suunnitelmat toimivat pelotteena Venäjälle Krimin miehityksen takia.
-Nato jatkaa kaikkien liittolaistensa puolustamista mistä tahansa suunnasta tulevia uhkia vastaan, Stoltenberg kertoi toimittajille Brysselissä. Stoltenbergin mukaan kyseessä on Naton suurin yhteisen puolustuksen vahvistus kylmän sodan päättymisen jälkeen.
Stoltenberg kuitenkin painotti AFP:lle, että Nato ei halua selkkausta Venäjän kanssa, vaan se pyrkii muodostamaan rakentavammat välit maan kanssa.
Venäjä vastustaa Naton aikeita lisätä joukkoja sotilasliiton itärajoille. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi tiistaina, että Venäjä aikoo lisätä tarkkailua maan länsirajoilla.
Jo aikaisemmin Venäjä on kertonut asettavansa kolme uutta divisioonaa lounaisalueilleen. Venäjä on kuvaillut Naton toimia vaaralliseksi sotilaalliseksi kehitykseksi.
Puolustusministerien kokous jatkuu vielä huomenna. Kaksipäiväinen kokous on merkittävä, sillä se on viimeinen ministeritason tapaaminen ennen Naton heinäkuun huippukokousta Varsovassa.
Varsovassa päätetään, mitkä maat ottavat johtovastuun uusista joukoista.