Sotilasliitto Nato puntaroi tänään alkavassa kokouksessa osallistumista Turkin rannikkoalueen valvontaan.
Turkin ja Saksan johtajien mukaan Nato voisi auttaa ihmissalakuljetuksen kitkemisessä ja pakolaisveneiden pysäyttämisessä.
Euroopan unioni ja Turkki eivät ole saaneet Turkin rannikon valvontaa hallintaan. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi alkuviikosta, että Nato voisi tarjota apua Euroopan rajavalvontavirasto Frontexille merialueen partiointiin.
Naton puolustusministerit ovat koolla tänään ja huomenna Brysselissä. Välimeren merivalvonta ei ollut alun perin kokouksen asialistalla, mutta Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan asiaa käsitellään Turkin pyynnöstä.
– Me otamme hyvin vakavasti Turkin ja muiden liittolaisten pyynnön siitä, mitä Nato voi tehdä auttaakseen kriisin hoidossa, Stoltenberg sanoi eilen tiedotustilaisuudessa.
Kreikassa Naton mahdollinen läsnäolo Egeanmerellä herättää huolia. Maan hallituslähteiden mukaan Naton pitäisi pysyä Kreikan aluevesien ulkopuolella.
Natolla ei ole toistaiseksi ollut roolia Euroopan pakolaiskriisin hoidossa. Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Douglas Lute sanoi kokouksen alla, että pakolaiskriisin hoito on ensisijaisesti Euroopan unionin vastuulla. Lute ei kuitenkaan sulkenut pois Naton apua asiassa.
Suomi historiallisella illallisella
Naton puolustusministerikokouksen varsinaisena aiheena on Nato-maiden keskinäisen puolustuksen tiivistäminen ja läsnäolon vahvistaminen Itä-Euroopassa.
Naton odotetaan lisäävän kierrätettävien joukkojen määrää Baltian maissa ja Puolassa. Tällä lisättäisiin pelotetta Venäjän suuntaan.
Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) osallistuu kokouksen yhteydessä pidettävälle työillalliselle, jonne on ensi kertaa kutsuttu niin sanotut edistyneet kumppanimaat.
Niinistö sanoi viime viikolla odottavansa keskustelua etenkin Naton harjoitustoiminnasta, jonka suunnittelussa Suomi on ollut kumppanimaana mukana.