Naton sotilaskomitean puheenjohtaja: Ei merkkejä Venäjän joukkojen liikkeistä Suomen suunnalla

Venäjän väläyttämästä sotilaallisen läsnäolon vahvistamisesta Suomen rajojen tuntumassa ei ole vielä näkyvillä konkreettisia merkkejä, arvioi sotilasliitto Naton sotilaskomitean puheenjohtaja, amiraali Rob Bauer.

Suomesta tulee virallisesti Naton täysjäsen huomenna tiistaina.

Jo Suomen Nato-jäsenyysprosessin aikana Venäjä on kertonut aikovansa muodostaa uusia asevoimien joukkoja maan luoteisosaan vastatoimena Naton laajenemiselle. änään maanantaina Venäjän varaulkoministeri Aleksandr Grushko sanoi jälleen maan vahvistavan sotilaallista läsnäoloaan lännessä ja luoteessa Suomen Nato-jäsenyyden vuoksi.

– Emme ole vielä nähneet mitään konkreettisia joukkojen liikkeitä, pääasiassa, koska he tarvitsevat kaikki saatavilla olevat joukot Ukrainassa, hollantilainen Rob Bauer sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

– Heillä ei ole varaa pitää suurta määrää joukkoja Suomen rajoilla, jossa heihin ei kohdistu Naton taholta suoraa uhkaa.

Suomalaissotilailla päävastuu

Bauerilta kysyttiin Naton suunnitelmista Suomen puolustamiseksi nyt, kun Naton maaraja Venäjän kanssa kasvaa huomattavasti. Hänen mukaansa päävastuu Naton suunnitelmissa on Suomella, jolla on "erittäin osaavia joukkoja."

– Raja Venäjän kanssa on ongelma, jonka kanssa Suomi on paininut jo viimeiset 75 vuotta. Saamme lisää aluetta puolustettavaksi, mutta saamme myös Suomen joukot auttamaan Natoa siinä, Bauer totesi.

Hän kuitenkin sanoi, että jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, Nato-maat tulisivat Suomen apuun strategisilla vahvistuksilla. Bauer huomautti, että Suomen jäsenyys helpottaa Naton itäisen sivustan puolustamista sekä Suomen strategisen sijainnin että vahvojen asevoimien kautta.

– (Itämerestä) tulee yhä enemmän Nato-aluetta. Venäläisten on yhä vaikeampi tehdä mitään ilman, että Nato tietää mitä he tekevät.

Bauerilta kysyttiin myös, onko Nato sijoittamassa joukkojaan Suomeen. Suomi ei Natoon liittyessään ole tehnyt mitään varaumia jäsenyydelleen, mutta ei myöskään ole pyytänyt Naton jäsenmaiden joukkoja Suomeen.

– Toistaiseksi sellaista pyyntöä ei ole. Mutta sellainen voi tietysti tulla tulevaisuudessa, ja meidän täytyy sitten tarkastella sitä silloin.

Lue myös:

    Uusimmat