Suomen Nato-jäsenyys täyttää torstaina vuoden. Ruotsi osallistuu nyt kokoukseen ensimmäistä kertaa täysjäsenenä.
Naton ulkoministerit kokoontuvat keskiviikkona ja torstaina Brysseliin, jossa liittokunta juhlii 75-vuotispäiväänsä ja käy keskusteluja keinoista Euroopan turvallisuuden säilyttämiseksi. Suomi saa kokouksen aikana täyteen vuoden Naton täysjäsenenä, ja Ruotsi puolestaan osallistuu ulkoministerien kokoukseen täysjäsenenä ensimmäistä kertaa.
Suomea Naton päämajalla edustaa ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).
Naton juhlia vietetään tilanteessa, jossa liittokunnan johtava jäsen Yhdysvallat ei ole enää pystynyt ottamaan entiseen tapaan johtoroolia Ukrainan tukemisessa. Syynä on maan sisäpoliittisen umpikuja, joka on jumittanut Yhdysvaltojen Ukraina-tuen.
Vaikka monet Nato-maat näkevät Ukrainan tukemisen tärkeänä keinona torpata Venäjän aggressiivinen politiikka Euroopassa, Yhdysvalloissa Ukrainan 60 miljardin dollarin tukipaketti on jumahtanut sitkeästi kongressiin.
Liittokunnassa on tästä huolimatta pyrkimyksiä löytää keinot, joilla Ukraina-tukea saataisiin betonoitua mahdollisimman pitkäaikaiseksi ja riippumattomaksi poliittisista suhdanteista.
Suomea Naton päämajalla edustaa ulkoministeri Elina Valtonen (kok.). Kuva on maaliskuulta.Lehtikuva
Saako Nato isomman roolin?
Ukrainan pitkäaikainen tukeminen voi tarkoittaa Natolle instituutiona nykyistä suurempaa roolia aseavun koordinoimisessa. Niin sanottu länsi luopuisi tällöin taas yhdestä palasesta sodan eskalaation pelossa, joka leimasi etenkin Venäjän hyökkäyssodan alkuaikaa.
Osa Nato-maista on jo poistanut omia aiempia punaisia linjojaan, kun ne ovat luovuttaneet aseapua Ukrainaan.
Ukrainan pitkäaikaisessa tukemisessa keinoja voivat olla myös esimerkiksi ukrainalaisten koulututtaminen ja Ukrainan tulevien joukkojen kanssa työskentely.
Nato pyrkii heinäkuisessa huippukokouksessa Washingtonissa myös esittelemään uskottavan muotoilun Ukrainan Nato-jäsenyyden perspektiivistä, vaikka liittokunta ei ole tällä hetkellä valmis päättämään Ukrainan kutsumisesta jäseneksi.
Varsinaisia istuntoja ulkoministerien kokouksessa on kolme.
Nato-Ukraina-neuvosto käsittelee nimensä mukaisesti Ukrainan tilannetta ja tarpeita. Jäsenten keskinäinen kokous keskittyy muun muassa Washingtonin huippukokouksen valmisteluun.
Kolmannen istunnon Nato puolestaan käy indopasifisten kumppaniensa ja EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin kanssa.