Britanniassa joukko natseiksi pukeutuneita miehiä saatettiin pois 1940-luvun toveruutta ja yhteishenkeä kunnioittavasta juhlasta ”oman turvallisuutensa” vuoksi. Tapahtuma järjestettiin Sheringhamin merenrantakaupungissa.
Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan miehillä oli päällään SS-univormut ja joukkio marssi niin kutsuttua hanhenmarssia, jossa tikkusuorana oleva jalkaa heilautetaan lonkasta eteenpäin taivuttamatta.
Kyseinen marssityyli on tuttu myös Natsi-Saksan ajoilta. Miesten kerrottiin tehneen lisäksi natsitervehdyksiä.
Käytöksensä vuoksi miehiä pyydettiin poistumaan tapahtumasta heistä tehtyjen valitusten jälkeen. Järjestäjien edustajat saattoivat miehet pois kaupungista ja myös poliisin kerrotaan olleen paikalla.
Yksi ryhmän jäsenistä on sanonut, ettei joukkion tarkoituksena ollut toimia loukkaavasti.
– Heidän asunsa ja käytöksensä olivat tapahtumaan sopimattomia, Sheringhamin 1940-luvun viikon järjestäjä Graham Deans sanoo.
Brittiläisen Eastern Daily Press -lehden mukaan miesten asuihin kuuluivat myös SS-joukkojen pääkallosymbolit sekä hakaristit. Miehien kerrotaan olevan 30–50-vuotiaita.
– Osa kaupunkilaisista oli erittäin suuttuneita tapauksen tiimoilta. Kaupungissa on lisäksi pieni juutalaisyhteisö ja miesten läsnäolo täällä oli täysin epäsopivaa, Grahams Deans toteaa.
– Heidän oman turvallisuutensa vuoksi saatoimme heidät ulos kaupungista, jotta yhteenotoilta vältyttiin ja suostuivat tähän, Deans kertoo.
Toveruutta ilman natseja
Sheringhamin 1940-luvun juhlaviikonlopun tarkoituksena on juhlistaa neljäkymmentäluvulla vallinnutta toveruuden ja yhteisöllisyyden henkeä.
Jatkossa tapahtuma aikoo laatia sääntötauluja, joista vierailijat voivat tarkistaa, millaisissa kostyymeissä paikalle on sopivaa astella.
Tapahtuman rinnalla järjestettiin myös ajan henkeä kunnioittava höyryjunatapahtuma, jonka edustajan Graham Hukinsin mukaan tapahtumassa on jo kauan ollut linjaus, jonka mukaan akselivaltojen asussa ei paikalla ole asiaa.
– Et halua natsismia ja fasismia tapahtumaan, jossa muistetaan ja kunnioitetaan Britanniassa tuohon aikaan vallinnutta elämänmenoa, Graham Hukins sanoo.