Viraalivideo Trump-hattuisista pojista ja alkuperäiskansan aktivistista paljastaa USA:n poliittisen tulehdustilan – Väittely tapahtumien kulusta on tulista, mutta totuus katoaa sanojen ristituleen

3:45img
Katolilaisen poikakoulun opiskelija Nick Sandmann on kommentoinut tapausta.
Julkaistu 21.01.2019 14:57

Sami Lindfors

sami.lindfors@mtv.fi

Viikonloppuna kohahdutti video Trumpin Make America Great Again -lippiksiin pukeutuneista nuorista, jotka naureskelivat alkuperäiskansan marssille osallistuneille ja huutelivat näille loukkaavia sloganeita. Myös MTV Uutiset kirjoitti sunnuntaina tapauksesta uutistoimisto Reutersin videon ja uutisen pohjalta.

Sunnuntaina tilanteesta alkoi kuitenkin paljastua uusia videoita ja tietoja, jotka kertovat tilanteen olleen huomattavasti monimutkaisempi, kuin alkuperäisestä maailmalle levinneestä sähkeestä kävi ilmi.

Kaikki alkoi "uhkaavasta tilanteesta"

Videolla näkyvät nuoret ovat Covingtonin katolilaisen poikakoulun lukiolaisia Kentuckyn osavaltiosta. He olivat tulleet maan pääkaupunkiin Washingtoniin March for Life -nimiseen marssiin, joka on konservatiivien suuri aborttioikeutta vastustava tapahtuma.

Tapahtumapaikka on Washingtonissa sijaitseva Lincolnin muistomerkki.

Rummuttaja taas on tunnettu omaha-alkuperäiskansaan kuuluva aktivisti Nathan Phillips, joka on yksi alkuperäiskansojen marssin järjestäjistä. Hän on Vietnamin sodan veteraani, joka järjestää myös muistotapahtumia sodissa palvelleille ja kaatuneille alkuperäiskansojen jäsenille.

Phillips itse kertoi menneensä väliin "uhkaavaan tilanteeseen", jossa pojat sekä osa marssijoista oli ajautunut sanaharkkaan. Hän lauloi poikien edessä kansansa rukouslaulua rauhoittaakseen tilannetta, mutta videolla näkyy rummutuksen ja laulun aiheuttavan enimmäkseen levottomuutta.

Phillips kertoi kyynelehtien, että toivoisi poikien tekevän maasta oikeasti mahtavan esimerkiksi auttamalla nälkäisiä. Hän kertoi poikien huudelleen "rakentakaa muuri"- ja "Trump 2020" -sloganeita.

Huutoja ei kuulu videolla selvästi

Viraalivideon kuvasi yksi alkuperäiskansojen marssin järjestäjistä puhelimella, eikä sen ääniraidasta saa paljoa selkoa. Build the wall -huutoja ei voi varmuudella erottaa.

Ainakin minuutin kohdalla erottuu taustalta huuto Trump 2020, jota edeltää viittaus Trumpin kauden alkuun vuonna 2017. Tämän erottaa, kun eristää ääntä eq-työkalulla noin 2000 hertsin alueelta.

Trump-huutojen koko kontekstia on kuitenkin vaikeaa hahmottaa kokonaisuudessaan.

Uusia videoita alkoi ilmestyä

Poikien virnuilu, huutelu ja tanssahtelu tapauksessa johti siihen, että Covingtonin katolilainen hiippakunta pyysi anteeksi niin Phillipsiltä, alkuperäiskansoilta kuin March for Lifeltakin.

Sitten tilanne alkoi elää.

Tilanteesta alkoi levitä videoita, jotka ovat peräisin hetkistä ennen Phillipsin väliintuloa.

Videoilla näkyy, kuinka "heprealaisiksi israeliiteiksi" itseään kutsunut mustien mielenosoitusjoukkio solvasi poikia muun muassa nimittämällä näitä "insestilapsiksi".

Tilanteesta on myös videota heidän näkökulmastaan, jossa pojat taas huutelevat rasistisia slurreja mielenosoittajia kohtaan.

Tämän tilanteen väliin Phillips rumpuineen ilmestyi. Ja myös kyseisestä hetkestä on ilmaantunut videoita, joissa marssijat huutavat pojille.

"Hymyilevä poika" julkaisi tiedotteen

Etualalla näkyvä hymyilevä poika Nick Sandmann julkaisi koulunsa kautta tiedotteen, jossa kertoi oman versionsa tapahtumien kulusta.

Koko tiedotetta levitti Twitterissä esimerkiksi Jake Tapper, joka on yksi CNN:n tunnetuimmista toimittajista. Kanava oli yksi ensimmäisistä, jotka uutisoivat tilanteesta näkyvästi.

Sandmann kertoi tiedotteessa, että hän yritti itse rauhoittaa tilannetta, eikä kukaan käyttäytynyt hänen mukaansa rasistisesti tai loukkaavasti.

– En ilmeillyt tarkoituksella mielenosoittajalle. Hymyilin yhdessä vaiheessa, koska halusin hänen tietävän, etten aikonut suuttua ja provosoitua isompaan yhteenottoon, Sandmann kirjoittaa.

Sandmann kirjoittaa, ettei kukaan huutanut väitettyjä muuri-sloganeita tai muuta rasistista. Hänen mukaansa joukkio piti ääntä, koska halusivat peittää heihin kohdistuneet huudot.

Videolla kuuluu selvimmin muutamat "I am so confused" -lausahdukset, jotka ovat ilmeisesti peräisin poikien joukosta. Tilannetta hämmästellään pariin otteeseen.

Sandmann jatkoi, ettei usko kenenkään luokkatoverinsa olevan rasisteja tai vihaavan alkuperäiskansoja, eikä hän tunnista sellaisia piirteitä itsestään. Lopuksi hän kiitti Phillipsiä tämän palveluksesta sodissa.

Bussikyydin odottelu muuttui globaaliksi selkkaukseksi

Sandmannin mukaan hän luokkakavereineen päätyivät Lincolnin muistomerkille odottamaan sovittua bussikyytiä March for Life -marssin jälkeen.

March for Life päättyi Yhdysvaltain kongressitalolle, ja pojat olivat lähteneet sen jälkeen kävelemään suurta puistoa pitkin nähtävyyksiä katsellen. Esimerkiksi puiston keskellä sijaitsee tunnettu Washington-monumentti.

Paikalla alkoi kuitenkin kyseinen tapahtumien ketju, jossa muistomerkille jäänyt koululaisjoukko kohtasi alkuperäiskansojen marssin, joka oli ilmoittanut muistomerkin marssin päätepisteeksi.

Esimerkki tulehtuneesta poliittisesta ilmapiiristä

Alkuperäiskansan ja valkoisen väestön historia todella arka aihe edelleen, kuten esimerkiksi Helsingin Sanomat kirjoitti. Kansoja hävitettiin julmasti 1700- ja 1800-luvuilla. Öljyputken rakentaminen Standing Rockin reservaatin läpi oli kova isku alkuperäiskansojen aktivisteille, jotka vastustivat näkyvästi hanketta.

Myös huoli yhä enemmän esiintyvästä rasismista on aiheuttanut huolta Yhdysvalloissa viime vuosina.

Tapaus on hyvä esimerkki siitä, miten tulehtunutta politiikka Yhdysvalloissa on tällä hetkellä.

Alkuperäisestä videosta tuli nopeasti poliittinen lyömäase, ja takaisin vastattiin samalla mitalla. Samassa jäi jalkoihin media, joka on ollut ja on edelleen vain osapuolten tietojen varassa.

Vieläkään tapauksesta ei tarkalleen tiedä, kuka aloitti ja mitä. Sandmann kertoi tiedotteessaan tukevansa Phillipsin oikeutta osoittaa mieltään Lincolnin muistomerkin portailla minä päivänä tahansa, mutta videon perusteella osapuolet eivät samoille portaille mahtuneet mielipiteidensä kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat