Kulttuurialaa huolestuttavat ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikennykset ja arvonlisäveron kiristyminen. Hallituksen lupaama freelancereiden sosiaaliturvan uudistaminen herättää puolestaan toiveikkuutta.
Taide- ja kulttuuriala on merkittävä elinkeino Suomessa työllistäen noin 130 000 ihmistä.
Taiteilijat työskentelevät vaihdellen yrittäjinä, palkkatyössä, apurahoilla, palkkioilla sekä erilaisilla provisiosopimuksilla. Freelancereilla työttömyysjaksot ovat tavallisia – välillä heitä kohdellaan työvoimapalveluissa yrittäjinä ja välillä työntekijöinä.
Hallitusohjelmassa lukee, että hallitus ratkaisee kulttuurialan ja luovien alojen tekijöiden sosiaali- ja työttömyysturvaan liittyviä ongelmia osana sosiaaliturvauudistusta. Erityistä huomiota kiinnitetään freelancereiden asemaan. Näyttelijäliitossa ollaan toiveikkaita.
– Se on ollut kaikkien kulttuurialan järjestöjen pitkäaikainen toive, että freelancereiden hyvin repaleinen sosiaaliturva uudistetaan kokonaan, toteaa liiton puheenjohtaja Antti Timonen.
Kulttuurialan pätkätyöläisiä huolestuttaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus, joka tarjoaa porkkanan sijasta keppiä – jotta ansiosidonnaista työttömyysturvaa voi saada, työssäoloehtoa pidennetään.
Lue myös: Menikö hallitusohjelman julkaisu ohi? Tässä tiivistetysti suuret linjat ja yllättävät yksityiskohdat
Pääsyliput kallistuvat
Arvonlisäveron nosto 10 prosentista 14 prosenttiin rokottaa kulttuurialaa. Näyttelijäliiton lisäksi Muusikkojen liitto on huolissaan pääsylippujen kallistumisesta. Kulttuurialan kuluista suurin osa on työvoimakuluja, koska kyseessä on työvoimavaltainen ala.
– Kyllä mä näen, että arvonlisäveron nostaminen on yksi isoimpia pommeja hallitusohjelmassa kulttuurialan kannalta. Pandemian jäljiltä olemme pikkuhiljaa pääsemässä jaloillemme. Ihmiset palaavat teattereihin ja konsertteihin. Tähän kohtaan isku, joka mahdollisesti viedään suoraan kuluttajahintoihin, on aika pelottava, toteaa Näyttelijäliiton puheenjohtaja Timonen.
Epävarmuutta alalle tuovat mittavat valtionosuusleikkaukset: opetus- ja kulttuuriministeriötä odottavat 125 miljoonan euron säästöt.
Lue myös: Kelan asiantuntija asumistuen leikkaussuunnitelmista: "Ennakoisin, että toimeentulotuen tarve kasvaa"
Katso videolta, millä mielin näyttelijät ovat lukeneet hallitusohjelmaa!