"Olemme aivan kauhuissamme" – koronan jo kertaalleen nuijima teatteriala kertoi, miksi Orpon hallituksen leikkaukset ovat sille erityisen kivuliaita

23:51img
Tältä näytti teatterien ulosmarssissa.
Julkaistu 05.10.2023 19:27
Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Suomen teattereiden työntekijät marssivat torstaina ulos työpaikoiltaan. Helsingissä kokoontumispaikkana toimi Helsingin Kansalaistori.

Teatterien ulosmarssilla vastustettiin Petteri Orpon (kok.) hallituksen leikkauspolitiikkaa, joka iskee pätkätyötä tekeviin näyttämötaiteen ja tv-alan ammattilaisiin.

Kulttuurin alalla töitä tehdään usein freelancereina, lyhyissä pätkissä ja apurahoilla. Harvalle on tarjolla vakituista työsuhdetta.

– Siihen rakenteeseen osuu todella kipeästi tämä leikkauspolitiikka. Kyse ei ole siitä, että näitä ihmisiä voisi kannustaa kokoaikatyöhön, kun sitä ei ole tarjolla. Vaan heikennyksissä on kyse ansioleikkauksista, sanoo Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila.

Huoli tulevasta on työpaikoilla suurta.

– Olemme aivan kauhuissamme, kiteyttää Kansallisteatterissa järjestäjänä työskentelevä ja Temen varaluottamusmiehenä toimiva Irene Taurinen.

– Ihan sydän pamppailee. Jos nämä kaikki (leikkaukset) kohdistuvat yhteen ihmiseen, niin ei pysty elämään. Ei vain pysty.

Freelance-näyttelijän työ jatkossa mahdotonta

Leikkaukset iskevät teatterikenttään laajasti, myös näyttelijöihin.

– Jos nämä leikkaukset toteutuvat, Suomessa on käytännössä mahdotonta enää työskennellä freelance-taiteilijoina luovilla aloilla, sanoo näyttelijäliiton puheenjohtaja Antti Timonen.

Konkreettisina heikennyksinä Timonen mainitsee esimerkiksi määräaikaisen työsuhteen perusteettomuuden, joka hänen mukaansa veisi ne vähätkin kokoaikatyöt näyttelijöiltä. Orpon hallitus haluaisi mahdollistaa vuoden määräaikaisen työsopimuksen solmimisen ilman erityistä perustetta, kun aiemmin siihen on vaadittu esimerkiksi sijaisuus tai työn kausiluontoisuus.

Kehujakin hallitusohjelma Timoselta saa esimerkiksi freelancerien sosiaaliturvan kokonaisuudistus. Konkretia sen osalta kuitenkin puuttuu, toisin kuin heikennysten osalta.

Korona näkyy edelleen

Näyttelijäliiton Timonen muistuttaa, että ala vasta toipuu koronan iskusta.

– Nämä suunnitelmat jos toteutuvat, niin ne nuijivat jo maassa olevaa alaa.

Kysytään tuntoja vielä kokeneelta näyttelijältä. Leena Uotila, 76, työskentelee edelleen freelance-näyttelijänä Suomen Kansallisteatterissa.

– Yleisö ei vielä tule niin suuressa määrin katsomaan teatteria, koska siellä painaa vielä varjo korona-ajasta. Toivoisi, että nimenomaan kulttuuri olisi se asia, joka tekisi suomalaisista yhtenäisen kansan ja toisi riemua elämään ja voimaa ja jaksamista. Kaikki kulttuuri. Teatteri, musiikki, ooppera, museot, kaikki. Ja kaikkiin näihin nämä leikkaukset vaikuttavat.

– Ja mikä harmittavinta, he tekevät nopeasti näitä ratkaisuja, eikä niiden vaikutusarvioita ei ole edes mietitty. Ja kaikki ministerit sanovat, että pakko on tehdä leikkauksia. Se on aika outoa.

Tuoreimmat aiheesta

Teatteri