Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja hänen hallintonsa ovat kallistumassa puoltamaan pitkän kantaman ohjuksien lähettämistä Ukrainalle, NBC News kertoo viranomaislähteisiinsä nojaten.
Kyseiset ohjukset olisivat pidemmän kantaman versioita Ukrainalle jo lähetetyistä ATACMS-ohjuksista, joita Kiova sai käyttöönsä viime vuonna.
Ohjusten, kuten muidenkaan asetarvikkeiden lähettäminen ei kuitenkaan ole mitenkään varmaa. Ukrainan apupaketti on ollut jumissa Yhdysvaltain kongressissa kuukausien ajan, sillä osa entisen presidentin Donald Trumpin kannattajista on halunnut liittää lakiesitykseen muun muassa rajavalvonnan kiristämistoimia.
Lue myös: Zelenskyi: Tilanne rintamalla on äärimmäisen vaikea
Apupaketti hyväksyttiin Yhdysvaltain senaatissa, mutta joillekin edustajainhuoneen republikaaneille se ei ole kelvannut sellaisenaan.
"Olemme epäröineet liikaa"
Ukrainalla jo olevilla ATACMS-ohjuksilla voidaan osua noin 170 kilometrin päähän. Pidemmän kantaman versioilla iskuetäisyys kasvaa noin 300 kilometriin. Jos Ukraina saa ohjusten uudempia versioita, voisi se iskeä Venäjän joukkojen selustoihin entistä tehokkaammin ja laajemmin. Pitkän kantaman asejärjestelmät ovat olleet Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja asevoimien pyyntölistalla jo kuukausien ajan.
– On olemassa vain yksi keino tuhota Venäjän kyvykkyyksiä Ukrainassa. Se on iskeä syvälle miehitetyille alueille, ohittaen venäläisten elektroninen sodankäynti ja torjuntahävittäjät, sanoi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba Münchenin turvallisuuskonferenssin yhteydessä lauantaina NBC Newsin mukaan.
Lue myös: Biden luottavainen, että Yhdysvaltain kongressi hyväksyy uutta sotilasapua Ukrainalle
Toistaiseksi Yhdysvallat on ollut haluton lähettämään pitkän kantaman ohjuksia Ukrainalle, koska se pelkää Venäjän presidentin Vladimir Putinin laajentavan sotaa, erityisesti jos Ukraina iskisi asejärjestelmillä esimerkiksi Krimille. Toisaalta samaa argumenttia on käytetty muidenkin asejärjestelmien kohdalla, ennen kuin Ukrainan liittolaiset lopulta ovat lähettäneet niitä Kiovalle.
– Olemme epäröineet liikaa, liian usein. Kaksi vuotta sitten olimme valmiita lähettämään kypäriä, nyt olemme antamassa F-16-hävittäjiä. Jos olisimme tehneet näitä päätöksiä nopeammin, kenties sota olisi ollut erilainen, EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi Münchenissä sunnuntaina Politicon mukaan.
Lähettääkö Saksa ohjuksiaan?
NBC Newsille puhuneiden puolustusviranomaisten mukaan Yhdysvalloilla on vain rajatusti ATACMS-ohjuksia, joten jos päätös niiden lähettämisestä Ukrainalle tehdään, pitäisi Pentagonille antaa lisärahaa varastojen täydentämistä varten. Jos Ukrainan aseapupaketti hyväksytään, voi Yhdysvallat lähettää viranomaisten mukaan ammuksia ja tykistöjärjestelmiä välittömästi. Viranomaiset eivät myöskään sulkeneet ulkopuolelle sitä, että Yhdysvallat pyytäisi liittolaisiaan lähettämään ohjuksia Ukrainalle.
Esimerkiksi Saksalla on käytössään pitkän kantaman Taurus-ohjuksia, joita liittokansleri Olaf Scholzin hallinto ei kuitenkaan ole ollut halukas lähettämään Ukrainalle. Taurusten iskuetäisyys on noin 500 kilometriä. Sunnuntaina Saksan liittopäivien puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, Vapaan demokraattisen puolueen Marie-Agnes Strack-Zimmermann kehotti Politicon mukaan Saksaa lähettämään Taurus-ohjuksia Ukrainalle. Ulostulo seurasi oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kuolemaa viime viikolla.
– Oikea vastaus tällä hetkellä on lähettää kaikkea, mitä meillä on, jopa näitä Tauruksia.
Vihreät, Vapaa demokraattinen puolue ja oppositiossa oleva Saksan kristillisdemokraattinen unioni kannattavat ohjusten lähettämistä Ukrainalle.