Ukraina odottaa päätöstä länsiohjusten käytöstä – Käihkö: USA:n epäröinnistä voi olla hyötyäkin

MTV Uutiset Kiovassa: "Ukrainalla olisi aivan uudenlainen pelote käytössään" 2:54
Katso myös: MTV Uutiset Kiovassa – "Ukrainalla olisi aivan uudenlainen pelote käytössään"

Yhdysvaltain presidentillä Joe Bidenilla on kova paine päättää, salliiko Yhdysvallat Ukrainan käyttää lännen pitkän kantaman ohjuksia Venäjän maaperällä.

Tulevat presidentinvaalit eivät helpota päätöstä: on riski, että jos republikaanien ehdokas Donald Trump voittaa vaalit, tuki Ukrainalle loppuu. 

Republikaanien varapresidenttiehdokas J.D. Vance on julkistanut sodan lopettamiseksi suunnitelman, joka muun muassa New York Timesin mukaan myötäilee Venäjän presidentin Vladimir Putinin kaavailuja Ukrainalle.

Suomalaisasiantuntijan mukaan kiteytettynä kysymys kuuluu:

– Pitäisikö nyt tehdä mahdollisimman paljon Ukrainan hyväksi eli kiirehtiä päätöksiä, vai voisivatko nyt tehdyt päätökset vaikuttaa presidentinvaalien tuloksiin ja johtaa siihen, että demokraatit menettävät vallan, sanoi sotatieteiden dosentti ja Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö STT:lle.

Käihkön mukaan republikaanien varapresidenttiehdokkaan esittelemässä suunnitelmassa peli vain puhalletaan poikki nykyisillä rintamalinjoilla, ilman mitään ratkaisumallia konfliktille.

– Sotilaallisesti Yhdysvaltojen epäröinti ohjusasiassa voi tuntua tyhmältä, mutta pitkällä aikavälillä Ukrainakin hyötyy siitä, että Yhdysvalloilla on demokraattipresidentti eikä republikaani, Käihkö sanoi.

Lupa "vain" muilta?

Lopullista päätöstä luvalle ohjusten käyttämisestä Venäjän maaperällä ei saatu, kun Biden tapasi perjantaina Britannian pääministerin Keir Starmerin Washingtonissa. 

Starmerin mukaan keskustelu kuitenkin jatkuu kuun lopulla YK:n yleiskokouksessa.

Paineet antaa Ukrainalle vapaammat kädet kasvoivat tällä viikolla, kun Yhdysvallat kertoi Iranin lähettäneen Venäjälle lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia käytettäväksi Ukrainaa vastaan.

Britannia ja Ranska ovat jo antaneet Ukrainalle pitkän kantaman ohjuksia, ja maat olisivat Käihkön mukaan myös myöntyväisempiä niiden käyttöön Venäjän maaperällä. Toistaiseksi Ukraina saa käyttää ohjuksia vain rajojensa sisällä.

–  ekään ei ole poissuljettua, että Yhdysvallat ainoastaan sallisi Britannialle ja mahdollisesti Ranskalle antaa luvan käyttää näiden valmistamia ohjuksia, joissa on Yhdysvaltain komponentteja, Käihkö sanoi.

Yhdysvallat voisi tällä tavoin pysytellä taka-alalla.

Saksa sen sijaan on jo kieltäytynyt pitkän kantaman ohjusten toimittamisesta Ukrainalle ja on päättänyt pitäytyä kannassaan.

Tärkeitä, ei käänteentekeviä

Keskiössä ovat brittiläiset Storm Shadow -ohjukset, joiden kantama on 250 kilometriä, sekä yhdysvaltalaiset Atacms-ohjukset, joilla voi iskeä 300 kilometrin päässä sijaitseviin kohteisiin. 

Ei siis niin "syvälle Venäjälle", kuin julkisista keskusteluista voisi ymmärtää, Käihkö huomauttaa.

Lisäksi suurin vaikutus pitkän kantaman ohjuksista olisi saatu, jos niitä olisi käytetty aiemmin ja yllättäen. 

Koska ohjusasiasta on puhuttu niin kauan, on Venäjä Käihkön mukaan jo ilmeisesti siirtänyt esimerkiksi pommittajia ja hävittäjiä pois lentokentiltä lähellä rajaa.

– Sotilaallisesti luvan saaminen olisi Ukrainalle ehdottomasti hyvä asia, mutta en usko, että nämä ohjukset tulisivat lopettamaan sodan tai olisivat käänteentekeviä, Käihkö sanoo.

Sen sijaan Venäjän olisi hankalampi jatkaa iskuja Ukrainan infrastruktuuriin ja energiahuoltoon tänäkin talvena.

Lisäksi Käihkön mukaan Venäjän puolella on paljon muita kohteita, joihin Ukraina pystyisi ampumaan: tukikohtia, logistiikkaa, komentokeskuksia ja tutka-asemia, joita on pakko pitää aika lähellä rajaa.

Lue myös:

    Uusimmat