Neljä ihmistä on altistunut lyhytaikaisesti nostinlaitteen korjaustöiden yhteydessä korkeille säteilyn annosnopeuksille Olkiluoto 3 -laitosyksiköllä Eurajoella Satakunnassa kesäkuussa, kertoo Teollisuuden voima.
Altistus tapahtui Teollisuuden voiman tiedotteen mukaan koepolttoaine-elementin noston yhteydessä.
Tapahtumasta ei aiheutunut henkilövahinkoja.
– Apunostinlaitteen koepainona käytettiin koepolttoaine-elementtiä, joka ei sisällä polttoainetta. Koe-elementin sisällä oli kuitenkin reaktorissa käytetty säätösauva, joka oli radioaktiivinen, tiedotteessa kerrotaan.
Nosto keskeytettiin TVO:n mukaan heti säteilymittareiden hälytysten takia ja koe-elementti laskettiin takaisin veden alle.
– Tapahtuman seurauksena suurin henkilökohtainen annos oli 40 µSv *), eikä siitä aiheutunut henkilövahinkoja.
Lue myös: Olkiluoto 3:n valvomosta puuttui riittävä miehitys yövuoroon – TVO on raportoinut viranomaisille
"Epäselvät vastuut"
Tapahtuman syiksi tunnistettiin epäselvät vastuut, hallinnollisten menettelyjen ja ohjeiden puutteet sekä kommunikoinnin puutteet, TVO tiedottaa.
– Tapahtuman estämiseksi ei ollut myöskään teknisiä esteitä, mikä olisi estänyt koe-elementin nostamisen veden pinnan yläpuolelle.
TVO kertoo käynnistäneensä toimia vastaavanlaisen tapahtuman ehkäisemiseksi heti tapahtuman jälkeen.
– Jatkossa kaikki työt, jotka sisältävät koe-elementtien käsittelyä, hoidetaan samanlaisin hallinnollisin vaatimuksin kuin varsinainen polttoaineenkäsittely, TVO:sta kerrotaan.
– Lisäksi koe-elementtien käsittelyä ja merkintöjä selvennetään ja vedenpinnan ylittävissä nostoissa vaaditaan aina säteilysuojeluhenkilöstön läsnäoloa.
TVO on toimittanut asiaa koskevan erikoisraportin Säteilyturvakeskukselle (STUK) hyväksyttäväksi tänään perjanytaina.
TVO arvioi tapahtuman vakavuusasteen kansainvälisen INES-luokitusjärjestelmän mukaisesti luokkaan 1**).
*) 1 mSv on 1000 µSv. STUK:n määräämä säteilytyöntekijän vuosittainen annosraja vuoden aikana on 20 mSv. 40 µSv vastaa noin 8 tunnin lentomatkan aikana saatua säteilyannosta.
**) Ydinlaitoksella sattuvien tapahtuminen vakavuusaste luokitellaan kansainvälisen luokituksen mukaisesti. INES-asteikolla on seitsemän eri vakavuusluokkaa, joista luokat 4-7 luokitellaan onnettomuudeksi, luokat 1-3 turvallisuutta heikentäneeksi tapaukseksi ja luokka 0 poikkeukselliseksi tapahtumaksi, jolla ei ole turvallisuusmerkitystä.