Olkiluoto 3:n valvomosta puuttui riittävä miehitys yövuoroon – "Heikentää toimintakykyä häiriötilanteissa"

Olkiluoto 3:n ydinvoimalalla on tapahtunut poikkeava tapahtuma. Teollisuuden voiman mukaan voimalan valvomossa ei ollut tiistaina 20. kesäkuuta riittävästi henkilökuntaa, kun yövuoroon ei saatu sijaista ajoissa.

Ohjeistetusta minimimiehityksestä poikettiin hieman alle kahden tunnin ajan, kunnes sijainen saatiin paikalle. Valvomon minimimiehitys ohjeistetaan turvallisuusteknisissä käyttöehdoissa.

Voimayhtiö on käynnistänyt toimenpiteet vastaavanlaisen tapahtuman ehkäisemiseksi heti tapahtuman jälkeen.

Tapahtumalla ei ollut välitöntä vaikutusta ydinturvallisuuteen. Tapahtuman vakavuusaste luokitellaan kansainvälisen INES-luokitusjärjestelmän mukaisesti luokkaan 1. Vaikka tapahtuman perusluokka on 0, TVO on päättänyt korottaa sitä yhdellä turvallisuuskulttuuriin liittyvien tekijöiden vuoksi. 

Poikkeaminen minimimiehityksestä heikentää valvomon toimintakykyä erityisesti mahdollisissa häiriötilanteissa.

Ydinlaitoksella sattuvien tapahtuminen vakavuusaste luokitellaan kansainvälisen luokituksen mukaisesti. INES-asteikolla on seitsemän eri vakavuusluokkaa, joista luokat 4–7 luokitellaan onnettomuudeksi, luokat 1–3 turvallisuutta heikentäneeksi tapaukseksi ja luokka 0 poikkeukselliseksi tapahtumaksi, jolla ei ole turvallisuusmerkitystä.

TVO on toimittanut asiaa koskevan käyttötapahtumaraportin Säteilyturvakeskukselle. STUK käsittelee käyttötapahtumaraportin ja antaa siitä aikanaan lausuntonsa.

Lue myös:

    Uusimmat