Neljä vangittu Lahden murhasta – yhdellä kontollaan aiempi murhatuomio

Lahden murhaan epäillään liittyvän erimielisyyksiä vuokra- ja omistussuhteisiin liittyen. Yhdellä epäillyistä on poikkeuksellisen raskas rikostausta.

Lahden murhasta epäiltynä vangittiin eilen mies ja nainen. Aiemmin oikeudessa oli vangittu kaksi miestä.

Kyseessä on Lahden Kujalassa Korvenrannantiellä tapahtuneesta henkirikoksesta. Viranomaiset olivat löytäneet 69-vuotiaan miehen kuolleena 1. elokuuta palaneesta omakotitalosta. Tapausta tutkittiin aluksi palosyyn- ja kuolemansyyntutkintana, joissa ilmenneiden seikat saivat virkavallan epäilemään henkirikosta.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Jari Kiiskinen kertoo MTV Uutisille, että epäiltyjen kiinniotot sujuivat tavanomaisesti.

Poliisin käsityksen mukaan teon taustalla on epäselvyyksiä vuokraan ja erinäisen omaisuuden omistussuhteisiin liittyen. Uhri ja epäillyt ovat poliisin käsityksen mukaan siis tunteneet toisensa, ja nämä epäselvyydet olisivat päättyneet miehen kuolemaan.

Poliisi tutkii tekoa murhana, koska katsoo siinä olleen taustalla vakaa harkinta sekä erityisen raaka ja julma tekotapa.

Yhdellä raskas rikostausta

Kaikilla epäillyillä on rikostaustaa, mutta heistä vanhimmalla se on kaikista raskain.

Vakavin miehen rikoksista on toukokuussa 2003 Heinolassa tapahtunut murha, jonka johdosta miehestä tuli tuolloin mediatietojen perusteella Suomen nuorin elinkautisvanki. Hän oli tuolloin 19-vuotias.

Mies oli viettänyt iltaa puistossa, kun hän riitaantui seurueeseen tulleen noin 30-vuotiaan miehen kanssa. Tilanne eteni tappeluksi, jonka päätteeksi 19-vuotias surmasi vanhemman miehen pudottamalla tämän päähän noin kymmenen kilon painoisen kiven. Mies kuoli heti ja 19-vuotias ilmoittautui paikalle saapuneelle poliisipartiolle.

Seuraava vakavampi rikos tapahtui syksyllä 2018, kun mies osallistui Lahden Mukkulan kaupunginosassa sijaitsevan ostoskeskuksen polttamiseen. Öinen tulipalo aiheutti ostoskeskukselle miljoonaluokan vahingot.

Keväällä 2021 Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi tuolloin 36-vuotiaan miehen kolmen vuoden ja seitsemän kuukauden vankeuteen. Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt miehen ja hänen rikoskumppaninsa syytteet. 

Lisäksi hovioikeus piti ennallaan miehen käräjätuomion toisesta tuhotyöstä. Tuomion mukaan hän sytytti toukokuussa 2019 tuleen Lahdessa sijaitsevan pienkerrostalon, jossa asui hänen entinen tyttöystävänsä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana mies on ollut syytettynä muun muassa myös rattijuopumuksista ja liikennerikoksista.

Vangittujen rikostausta kertoi aiemmin Iltalehti.

Kolmella miehellä on sama sukunimi, mutta poliisi ei halua kommentoida heidän mahdollista sukunimeään. Mediatietojen mukaan kyseessä ovat veljekset.

Kiiskinen ei kommentoi henkilöiden aiempaa rikostaustaa MTV Uutisille. Hän kuitenkin painottaa, että aiemmilla mahdollisella tuomiotaustalla ei ole merkitystä nyt käsillä olevassa tutkinnassa.

Hän muistuttaa, että esitutkinta on yhä alkuvaiheessa. Kuulusteluja tehdään hänen mukaansa jatkuvasti ja näyttöä kertyy koko ajan lisää.

Lue myös:

    Uusimmat