Nenä tukossa? Lääkärit varoittavat kokeilemasta hittivinkkiä – jopa infektioriski

1:37img
Katso videolta, miten kuorit valkosipulin helposti lasipurkin avulla.
Julkaistu 05.07.2021 19:02

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Lääkärit varoittavat työntämästä valkosipulinkynsiä sieraimiin. Somessa leviävä kikka ei auta tukkoisuuteen vaan lähinnä ärsyttää nenää.

TikTok on tunnettu nikseistään, joista kaikki eivät kuitenkaan ole kokeilun arvoisia. Eräs personal trainer on esimerkiksi arvioinut, että joka neljäs TikTokin treenivideo sisältää väärää tietoa. Myös somessa kiertävien terveysvinkkien kanssa kannattaa olla tarkkana, tuore esimerkki osoittaa.

Viime viikkoina palvelun käyttäjät ovat joukolla lähteneet kokeilemaan niksiä, jonka väitetään avaavan tukkoisen nenän.

Yksi kokeilijoista on TikTok-käyttäjä @rozalinekatherine. Jo 4,5 miljoonaa katselukertaa keränneellä videollaan hän työntää valkosipulinkynnet kumpaankin sieraimeensa. Reilun kymmenen minuutin jälkeen hän ottaa valkosipulinkynnet nenästään, jolloin räkä lähtee valumaan valtoimenaan aiemmin tukossa olleesta nenästä.

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Rozaline kertoo yllättyneensä valkosipuliniksin toimivuudesta. Hän ei omien sanojensa mukaan haistanut nenässään valkosipulin voimakasta tuoksua kokeilun jälkeen.

Kaikki kikkaa testanneet eivät ole olleet yhtä onnekkaita. Kun tukkoisuudesta kärsinyt 39-vuotias Jackie Santillan yritti hoitaa vaivan pois päiväjärjestyksestä työntämällä valkosipulinkynnet sieraimiinsa, hän sai kokea karvaan pettymyksen.

– En pysty edelleenkään hengittämään (vapaasti) ja nyt kaikki haisee valkosipulilta, amerikkalaisnainen sanoo TikTok-videollaan.

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Lääkärit tyrmäävät kikan

Amerikkalaisten TODAY- ja Shape-sivustojen haastattelemat lääkärit ovat yksimielisiä siitä, ettei valkosipulin työntäminen nenään auta tukkoisuuteen tai poskiontelontulehdukseen.

Heidän mukaansa hittikikka toimii osalla ihmisistä vain siksi, että nenään kertyy limaa, kun sinne työnnetään jotain sinne kuulumatonta. Kun vierasesine otetaan pois, räkä lähtee valumaan. Myös limakalvon mahdollinen rikkoutuminen sekä voimakas tuoksu aiheuttavat räkäisyyttä.

Valkosipuli ei voimakkaasta tuoksustaan huolimatta supista verisuonia, millä olisi nenää avaava vaikutus. Emäksisyydestään johtuen valkoisipuli aiheuttaa todennäköisemmin lyhytaikaista ärsytystä, polttavaa tunnetta ja jopa nenäverenvuotoa.

Säännöllisesti nenään työnnettynä valkosipulinkynnet voivat periaatteessa aiheuttaa pysyvää vahinkoa ja limakalvojen arpeutumista. Valkosipulinkynsi voi myös juuttua nenään ja aiheuttaa infektioriskin.

Lue myös: Lääkejätti ja asiantuntijat varoittavat "äärimmäisen huolestuttavasta" TikTok-haasteesta – allergialääke vei teinin hengen Yhdysvalloissa: "Älkää aliarvioiko vaarallisuutta vain siksi, että sitä saa ilman reseptiä"

Tukkoisen nenän hoito

Valkosipulilla sanotaan olevan flunssaa ennaltaehkäiseviä sekä sen oireita helpottavia vaikutuksia. Asiasta ei kuitenkaan ole riittävästi tieteellistä tutkimusnäyttöä.

Sisäisesti nautittuna valkosipuli saattaa auttaa vahvistamaan elimistön immuunipuolustusta. Suoraan iholle valkosipulia ei tulisi laittaa mahdollisen ärsytyksen vuoksi.

Flunssasta ja tukkoisesta nenästä kärsivän kannattaa kokeilla sumuttaa tai huuhdella nenäänsä keittosuolaliuoksella. Keittosuola ei paranna tukkoisuutta, mutta voi helpottaa tuskaista oloa. Nenän limakalvon verisuonia supistavia suihkeita voi käyttää lyhytaikaisesti.

Allergiasta johtuvaan tukkoisuuteen voi käyttää kortisonia sisältäviä nenäsuihkeita ja antihistamiinivalmisteita.

Lue myös: 40-vuotiaan Julian nenä oli koko ajan tukossa – oireen karmaiseva syy syöksi brittiperheen painajaiseen: "En kyennyt uskomaan sitä"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: TODAY, Shape, Medical News Today, @rozalinekatherine/TikTok

Tuoreimmat aiheesta

Flunssa