Nainen otti botoxia leukajumeihin – hoito tuhosi hymyn

Tätä mieltä helsinkiläiset ovat pistoshoidoista 2:32
Ottaisitko esimerkiksi täyteainetta huuliisi? Tätä mieltä helsinkiläiset ovat pistoshoidoista!

Lääketieteellisistä syistä otettu botuliinihoito pilasi yhdysvaltalaisnaisen hymyn väliaikaisesti. Tapauksesta kertoo BuzzFeed.

Puhekielessä botoxina tunnettu botuliinitoksiini on hermomyrkky, joka tunnetaan erityisesti ryppyjä silottavasta vaikutuksestaan. Botuliinia käytetään lisäksi esimerkiksi hampaiden narskuttelun sekä migreenin hoitoon.

Botuliinihoidot ovat suosittuja, mutta eivät riskittömiä, suomalaisasiantuntijat varoittivat MTV Uutisten haastattelussa aiemmin.

Pistoksiin liittyviä tyypillisiä riskejä ovat esimerkiksi ilmeettömyys, kulmien tai silmäluomien valahtaminen, epäsymmetria sekä kasvojen vääntyminen ilmehtiessä. Harvinaisempia ja vakavampia komplikaatioita ovat nielemis- ja hengitysvaikeudet.

Riskit ovat nousseet julkiseen keskusteluun, kun somevaikuttaja Whitney Buha, 33, kertoi Instagramissa avoimesti botuliinipistoksen aiheuttamasta silmäluomen roikkumisesta. Tästä rohkaistuneena floridalainen Montanna Morris jakoi TikTokissa oman kokemuksensa hoidon riskeistä.

Videosta tuli viraalihitti, joka on kerännyt tähän mennessä yli 7,3 miljoonaa katselukertaa.

Pieleen mennyt pistos halvaannutti kasvot

Montanna kertoo kärsivänsä purentaelimistön toimintahäiriöstä, joka saa hänen leukansa lukittumaan jopa viikkojen ajaksi. Nainen oli käyttänyt aiemmin tuloksetta lihasrelaksantteja, ja seuraavaksi vaihtoehdoksi hänen lääkärinsä suositteli botuliinipistoksia.

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Hoito epäonnistui. Botuliinia pistänyt hoitaja ruiskutti ainetta liikaa ja todennäköisesti myös väärään paikkaan.

Seurauksena Montannan kasvojen lihakset halvaantuivat väliaikaisesti. Hänen suunsa kapeni ja hymykuopat katosivat. Ylähampaat eivät enää näkyneet hymyillessä. Botuliinipistos auttoi leukojen lukkiutumiseen, mutta lisäsi naisen kipuja ja teki pureskelemisesta hankalampaa.

Montanna paljasti, kuinka pahalta hänen hymynsä näytti heti pistoksen jälkeen. Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

BuzzFeedin haastattelema yhdysvaltalainen plastiikkakirurgi Gary Linkov kertoo kuulevansa vastaavista tapauksista jatkuvasti. Syitä haitoille ovat väärään kohtaan pistäminen sekä väärän hermomyrkyn valitseminen.

Esimerkiksi Montannan kasvoihin pistettiin Dysport-nimistä botuliinivalmistetta, jota ei plastiikkakirurgin mukaan tulisi käyttää ulompaan puremalihakseen. Hermomyrkyn pistäminen syvälle poskikaaresta alaleukaluuhun ulottuvaan lihakseen voi mennä pieleen myös, jos pistos osuu liian lähelle niin sanottua hymylihasta, joka supistuessaan vetää suupieltä sivuille.

Botuliinipistosten haitat ovat väliaikaisia

Botuliinipistosten aiheuttamat muutokset eivät ole pysyviä vaan ne katoavat 3–6 kuukaudessa lääkkeen poistuessa elimistössä.

Montanna kertoo saaneensa pistoksen tammikuun lopussa. Hänen tilanteensa on nyt paranemaan päin. Nainen toivoo voivansa lisätä tietoisuutta pistoshoitojen riskeistä, vaikka häntä on nolottanut jakaa kuvia kasvoistaan pieleen menneen hoidon jälkeen.

Pistoshoitoja harkitsevan kannattaa etsiä kokenut hoitaja, joka ymmärtää kasvojen anatomiaa ja lääkeaineiden eroja. Suomessa botuliinia saa pistää ensisijaisesti lääkäri tai lääkärin valvonnassa oleva sairaanhoitaja.

Lue myös:

    Uusimmat