Netanjahu: Israel pärjää ilman muiden maiden tukeakin

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan Israel on valmis pärjäämään yksin Gazan sodassa. 

Benjamin Netanjahun lausunto julkaistiin sen jälkeen kun Yhdysvallat oli uhannut lopettaa tiettyjen aseiden ja tykistöammusten toimittamisen Israelille, jos Israel toteuttaa uhkaamansa hyökkäyksen Rafahiin Gazan kaistalla.

– Jos meidän täytyy olla yksin, me olemme yksin, Netanjahu sanoi lausunnossa.

Yhdysvallat vetäytymässä avusta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi eilen keskiviikkona uutiskanava CNN:n haastattelussa tehneensä Israelille selväksi, että jos Israel hyökkää Rafahiin, ei Yhdysvallat enää tarjoa aseita joita on käytetty Rafahia ja muita kaupunkeja vastaan. 

Vaikka Israel on tehnyt Rafahiin ilmaiskuja ja aloitti tällä viikolla siellä rajoitetun maaoperaation, eivät Israelin joukot ole vielä menneet Rafahissa hyvin tiheästi asutuille alueille.

Biden on aikaisemminkin vedonnut julkisesti Israeliin, jotta se ei hyökkäisi Rafahiin.

"Silloin meitä oli vähän ja vastustajia paljon"

Netanjahu ei maininnut Yhdysvaltoja suoraan kommenteissaan, jotka julkaistiin Israelin itsenäisyyspäivän aattona. 

Viitatessaan vuoden 1948 itsenäistymiseen ja Israelin itsenäisyyssotaan Netanjahu kuitenkin totesi, että "silloin meitä oli vähän ja vastustajia paljon."

– Nykyään me olemme paljon vahvempia. Olemme päättäväisiä ja yhtenäisiä kukistaaksemme vihollisemme ja ne, jotka haluavat tuhota meidät, Netanjahu sanoi.

– Taistelemme kynsin ja hampain. Mutta meillä on paljon enemmänkin, ja samalla hengen vahvuudella ja Jumalan avulla me voitamme yhdessä.

"Israelilla riittävä aseistus"

Israelin asevoimien edustaja Daniel Hagari sanoi torstaina, että Israelilla on riittävästi aseistusta "Rafahin tehtävän suorittamiseen loppuun".

– Yhdysvallat on auttanut meitä ennennäkemättömällä tavalla sodan alusta lähtien. Meillä on omat intressimme ja olemme herkkiä Yhdysvaltain intresseille.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että vaikka Biden toteuttaisi uhkauksensa, sillä tuskin olisi välitöntä vaikutusta sodan kulkuun.

Lue myös:

    Uusimmat