Netanjahu puhunee USA:n kongressissa heinäkuun lopulla – kymmenet demokraatit saattavat boikotoida

Israelin kouluun tekemässä ilmaiskussa kuollut kymmeniä ihmisiä 2:24
Israelin kouluun tekemässä ilmaiskussa kuollut kymmeniä ihmisiä.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun on määrä puhua Yhdysvaltain kongressille 24. heinäkuuta, kongressilähde sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Republikaani- ja demokraattipuolueiden johtajat ovat esittäneet Netanjahulle kutsun pitää puhe kongressille.

Yhdysvaltalaisviestimet kertoivat maanantaina, että Netanjahu olisi hyväksynyt kutsun ja puhuisi kongressille jo ensi viikon torstaina. 

Pääministerin kanslia kuitenkin sanoi pian tämän jälkeen, ettei esiintyminen sijoittuisi kyseiseen ajankohtaan. Kanslian mukaan päivämäärää ei ollut mediatiedoista huolimatta lyöty vielä tuossa vaiheessa lukkoon.

Mahdollista kongressiesiintymistä on arvosteltu Yhdysvalloissa, ja esimerkiksi sitoutumaton vermontilaissenaattori Bernie Sanderson kertonut jättävänsä puheen välistä. Haaretz arvioi, että kymmenet demokraattiedustajat voivat päätyä boikotoimaan puhetta.

Netanjahun vierailua suunnitellaan aikana, jolloin paine sekä Israelia että äärijärjestö Hamasia kohtaan on kasvanut, jotta ne saisivat maaliin pitkään jumiutuneena olleet tulitaukoneuvottelut.

Neuvottelujen välittäjänä toimiva Qatar kertoi torstaina, ettei Hamas ollut vielä toimittanut vastaustaan tuoreimpaan sopimusehdotukseen.

Hamas: Bidenin ehdotus "vain sanoja"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehotti torstaina 16 muun maan johtajien kanssa Hamasia hyväksymään aseleposopimuksen. Valkoisen talon julkaisema lausunto painotti, että on Hamasin velvollisuus hyväksyä sopimus, mutta vaati kuitenkin myös Israelia hyväksymään kompromisseja.

Biden kertoi viime viikolla uudesta aseleposuunnitelmasta, jota hän kutsui Israelin tarjoukseksi.

Hamasin johtoon kuuluva Osama Hamdan luonnehti Bidenin ehdotusta Gazan aseleposopimukseksi "vain sanoiksi". Hänen mukaansa järjestö ei ollut saanut mitään kirjallisia sitoumuksia aselevosta.

– Tähän mennessä yhdysvaltalaiset eivät ole esittäneet mitään kirjoitettua, mikä sitoisi heidät siihen, mitä Biden sanoi puheessaan, Hamdan sanoi.

Hamdanin mukaan Hamas on valmis hyväksymään minkä tahansa sopimuksen, joka täyttää järjestön keskeiset vaatimukset pysyvästä aselevosta Gazassa ja Israelin joukkojen täydellisestä vetäytymisestä Gazan alueelta.

Hamas on ollut varovainen kommentoidessaan taisteluiden taukoamiseen tähtääviä ehdotuksia, joita aseleponeuvotteluita välittävien Egyptin, Qatarin tai Yhdysvaltain edustajat ovat sille esittäneet. Hamas hyväksyi yhden suunnitelman aiemmin tänä vuonna, mutta tämän jälkeen Israel hylkäsi sen.

Yhdysvalloissa toimiva poliittinen analyytikko Omar Baddar kommentoi viime viikon perjantaina qatarilaismedia al-Jazeeralle, että Bidenin julkistama ehdotus muistuttaa aiempia. Lisäksi hän tähdensi Netanjahun jo torjuneen vastaavanlaisen suunnitelman aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat