Politico: Netanjahun määrä puhua Yhdysvaltain kongressille ensi viikon torstaina – Netanjahun kanslia kiistää

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on hyväksynyt Yhdysvaltain republikaani- ja demokraattipuolueiden kutsun saapua puhumaan kongressille, kirjoittaa Politico. Uutissivuston lähde kertoi aiemmin, että Netanjahun olisi määrä puhua kongressille ensi viikon torstaina.

Netanjahun kanslia on kuitenkin sittemmin kiistänyt yhdysvaltalaismediassa esitetyt tiedot kaavaillun esiintymisen ajankohdasta.

Kanslia sanoi israelilaismedialle, ettei puheen päivämäärää ole vielä päätetty lopullisesti. Joka tapauksessa puhetta ei kanslian mukaan järjestettäisi 13. kesäkuuta tuolloin vietettävän juutalaisen juhlapyhän vuoksi.

Politico on päivittänyt omaa uutistaan, ja kertoo, että myös edustajainhuoneen puhemies Mike Johnsonin kanslian mukaan lopullista päivämäärää pyritään yhä varmistamaan. Johnson kertoi perjantaina puolueiden johtajien kutsuneen israelilaispääministerin puhumaan kongressille.

Sitoutumaton vermontilaissenaattori Bernie Sanders on ehtinyt jo ilmoittaa, ettei aio saapua kuulemaan Netanjahun puhetta.

–  Benjamin Netanjahu on sotarikollinen, Sanders sanoi viestipalvelu X:ssä viikonloppuna.

–  Häntä ei pitäisi kutsua puhumaan kongressin yhteisistuntoon, hän jatkoi.

Bidenin läsnäolosta ei varmuutta

Politico kertoi aiemmin, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei olisi Netanjahun esiintymisen aikaan Washingtonissa, sillä hänen on ollut määrä osallistua G7-maiden kokoukseen Italiassa. Näkemys perustui kuitenkin aiemmin kerrottuun ja Netanjahun tiimin sittemmin kiistämään päivämäärään.

Biden esitteli perjantaina taisteluiden loppumiseen Gazassa tähtäävän suunnitelman, joka oli hänen mukaansa Israelin ehdottama. Suunnitelmaan sisältyvät Bidenin mukaan muun muassa aselepo ja israelilaisjoukkojen vetäytyminen Gazan asutuilta alueilta. Lisäksi sopimus mahdollistaisi humanitaarisen avun toimittamisen Gazaan ja alueen jälleenrakentamista.

Netanjahun kanslia korosti kuitenkin pian Bidenin perjantaisen ilmoituksen jälkeen, että Israel jatkaisi hyökkäystään, kunnes se olisi saavuttanut tavoitteensa. Näihin lukeutuvat muun muassa äärijärjestö Hamasin sotilaallisten voimavarojen tuhoaminen.

Israelin media on kyseenalaistanut, missä määrin Bidenin puhe ja jotkin ratkaisevan tärkeät yksityiskohdat oli koordinoitu Netanjahun tiimin kanssa. Tällaisia kohtia olivat muun muassa se, kuinka kauan aselepo jatkuisi ja kuinka monta vankia vapautettaisiin ja milloin tämä tapahtuisi.

Biden: Hamas sovun esteenä

Hamas sanoi perjantaina suhtautuvansa Bidenin hahmotelmaan myönteisesti, mutta ei ole sen jälkeen kommentoinut virallisesti jumissa olevia neuvotteluja.

Bidenin mukaan vain Hamas on esteenä aseleposopimukselle Israelin kanssa. Hän kertoi näkemyksestään Qatarin emiirille puhelinkeskustelussa maanantaina.

Toisaalta taas Netanjahun hallituksen äärioikeistolaiset kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir ja valtiovarainministeri Bezalel Smotrich teilasivat suunnitelman maanantaina.

Yhdysvalloissa toimiva poliittinen analyytikko Omar Baddar puolestaan kommentoi loppuviikosta al-Jazeeralle, että Bidenin julkistama ehdotus muistuttaa aiempia ja tähdensi Netanjahun jo torjuneen vastaavanlaisen suunnitelman aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat