Suomessa syyttäjälle menneistä netin viharikoksista noin kolmessa neljäsosassa uhrina on nainen, kertoo poliisi. Ylikomisario Jari Taposen mukaan vihaa esiintyy yli sukupuolirajojen, mutta painetta on selvästi enemmän naisten suuntaan.
– Näkemykseni mukaan aika paljon helpommin naisiin kohdistuu suoranaista vihaa ja painostusta netissä.
– Osa on someraivotyyppisiä, että joku otetaan kohteeksi ja häntä ryhdytään höykyttämään.
Lue myös:
Netissä käytävä vihapuhe muutti muotoaan vuonna 2015, kun Suomeen saapui paljon turvapaikanhakijoita. Taposen mukaan vihapuheesta on tullut avoimempaa ja sitä kautta röyhkeämpää.
– Esimerkiksi neljä vuotta sitten vihapuhetta käytiin paljon nimimerkin takaa. Vuonna 2015 puhe muuttui jyrkemmäksi ja silloin tuntui, että ennen nimimerkin takaa kirjoitetuista asioista puhuminen muuttui sallitummaksi ja niistä puhuttiin omalla nimellä.
Viharikosten takana olevia ihmisiä saattaa Taposen mielestä yhdistää se, että he ovat turhautuneita kuka mistäkin asiasta.
– Tämä on hieman pitkälle vedetty johtopäätös, mutta jos mietitään radikalisoitumiseen altistavia tekijöitä, on taustalla usein tunne tai kokemus siitä, että itseä tai omaa viiteryhmää kohdellaan väärin ja epäoikeudenmukaisesti ja turhaudutaan siitä. Oli sitten kyse siitä, että naisrintamalla menee huonosti tai jostain muusta.
Taposen tiedossa ei ole, että Suomessa olisi keskustelualustaa, jossa käytäisiin pelkästään naisiin kohdistuvaa vihapuhetta.
– Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei semmoista voisi olla.